Київ. 27 липня. УНІАН. Політична партія «Українська платформа “Собор” закликає відомих і авторитетних людей з-поза політики у свій список на вибори до Верховної Ради України.

Про цю ініціативу партії на прес-конференції в УНІАН повідомив голова “Української платформи “Собор” Павло Жебрівський.

Він підкреслив, що на сьогодні в українському суспільстві “недовіра і зневіра” до політиків, які вже були у владі і якимось чином дискредитували себе, і зважаючи на ситуацію, що нема кого делегувати у нову владу, яка формуватиметься на виборах восени, близько половини виборців, згідно з опитуваннями, не хоче брати участі у цьому процесі.

Відео дня

“Сьогодні потрібно привнести мораль в політику, вірніше більше моралі принести в політику. Зрозуміло, якщо до діючих політиків є недовіра, то на авансцену мають вийти зовсім інші люди. Це представники громадянського суспільства – журналісти, публіцисти, експерти, науковців. Це ті, хто мають моральний авторитет у суспільстві”, - пояснив П.Жебрівський.

Він також зазначив, що бюлетені громадян, які не прийшли на вибори, можуть бути використані для фальсифікацій, щоб зберегти ту владу, яка є зараз в країні. Тому щоб змінити владний режим та дати можливість прийти в політику новим людям, які бажають змінити життя українців на краще, виборці повинні не ігнорувати ці вибори, а обов’язково прийти й проголосувати, заявив П.Жебрівський.

“На нашій центральній раді ми прийняли рішення, що ми пропонуємо представникам громадянського суспільства майданчик - Українську платформу – для того, щоб вони, а не політики, вийшли зі своєю програмою, програмою зміни якості влади, з новою якістю у владі. А діючі політики, в тому числі голова партії, мають йти на мажоритарний округ для того, щоб отримати або не отримати вотум на продовження політичної діяльності. Ми вважаємо, що саме це є запровадження тієї альтернативи в українській політиці, яка власне повинна бути”, - сказав П.Жебрівський.

За його словами, остаточно список партії на вибори буде затверджено 4 серпня на з’їзді “Української платформи “Собор”. Для формування списку створюється наглядова рада, до якої увійдуть відомі українці, які мають високий рівень довіри громади. Зокрема, сьогодні на прес-конференції були присутні представники ініціативної групи, яка підтримує ідею партії щодо формування виборчого списку з числа людей, які поза політикою і мають моральний авторитет в суспільстві, і які закликали громадян відгукнутись. Так, були присутні: письменники, видавці, громадські діячі брати Дмитро та Віталій Капранови; поет, літературознавець Рауль Чілачава; історик, політолог Олександр Палій, а також міністр закордонних справ України в 2007-2009 рр. Володимир Огризко.

“Ми закликаємо всіх, хто не хоче консервації цієї системи і повної перемоги на осінніх виборах чинної влади, чинної політики, спробувати власною силою, власним авторитетом залучити виборців на дільниці, тобто піти в список. В списку не буде жодного чинного депутата, а будуть ті, хто захоче працювати, хто захоче скликати людей своїм авторитетом на вибори, щоб за нього проголосували, і той, хто стане “на горло власній пісні” і зможе кілька років вигрібати лайно у Верховній Раді...”, - зазначив Д.Капранов.

У свою чергу О.Палій висловив переконання, що “суспільні авторитети зараз мають сказати своє вагоме слово». «Можна, звичайно, заплющити очі і “насолоджуватись” тим, що робиться з країною, але думаю, що це не відповідальна позиція, і позиція, яка не може бути сумісною зі статусом політичної еліти з народу”, - сказав політолог.

За словами Р.Чілачави, якщо “Українська платформа «Собор” подолає бар’єр до ВР, то це буде “справді та чесна сила, яка не буде кнопкодавом, не буде сліпим виконавцем волі ляльководів, а буде проводити чесну лінію, яка зафіксована в напрацьованому маніфесті та інших документах партії”.

“Але якщо ми не проходимо, то ми все одно продовжимо роботу на Україну, задля України, за демократизацію нашого суспільства доступними для нас засобами. В основному це письменники, політологи, люди, які мають доступ до людських душ”, - сказав він.

В.Огризко зазначив, що вже бував “у політиці та владі”. “Пішов у владу і рівно з тим же і вийшов. В мене немає мети йти у владу, щоб звідти вийти з валізою з доларами, я міг би це давно зробити, але не зробив... У мене та інших представників ініціативної групи, які сьогодні тут присутні, інша мета – хочемо почати ламати оцю владу. Бо ми розуміємо, що з такою владою чи з якимсь її виявом ми Україну загубимо”, - заявив він.

Також він зауважив, що участь в цій прес-конференції зовсім ще не означає, що всі вони будуть присутні у виборчому списку, оскільки список формуватиме наглядова рада.

В оприлюдненому на прес-конференції Відкритому листі громадської ініціативи «Українська платформа “Собор” зазначається: “Ми скликаємо тих, чиє головне багатство - репутація. Так само, як і основна цінність. Це стане ін’єкцією совісті для влади і країни. Кожен вибирає сам: чи розмірковувати вдома про феномен Гавела, чи вичистити політичне сміття власноруч. Якщо відчуваєте, що Ваш суспільний авторитет, репутація і прагнення змін можуть бути корисними Україні, починаймо працювати вже сьогодні! Йдемо разом!... Ми мобілізуємо голоси тих, хто не має вибору серед сьогоднішніх політиків!”.