Київ. 24 липня. УНІАН. Міжнародний фонд “Відродження” розпочинає в Україні реалізацію проекту з посилення правових можливостей ромів.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН директор програми «Верховенство права» МФ «Відродження» Роман Романов, відповідна ініціатива “Посилення правових можливостей” спрямована на залучення бідних верств населення до використання правових інструментів у вирішенні їхніх правових проблем. Ініціатива впроваджується через створення Центрів правової інформації та консультацій в невеликих громадах, що відкриватимуться за підтримки місцевих органів державної влади, а також щодо навчання людей захищати свої права та інтереси самостійно.

Перший такий Центр правової допомоги планується відкрити у Мукачевому Закарпатської області.

Відео дня

“Приклад Мукачевого ми продовжимо в Ужгороді, Береговому (Закарпаття), інших територіальних громадах та місцях компактного проживання ромського населення”, - зазначив Р.Романов.

За його словами, до роботи в Центрах з ромським населенням будуть залучені самі ж роми – молоді спеціалісти, які за грантовим проектом МФ "Відродження” отримали відповідну вищу освіту.

“На нашу думку, це буде сприяти і забезпеченню занятості серед молодих спеціалістів, це буде добрий позитивний приклад для інших членів ромських поселень, це посилить правову обізнаність”, - зазначив представник Фонду “Відродження”.

Він впевнений, що реалізація проекту сприятиме також залученню ромів до активного життя в українському суспільстві.

Як зазначив Р.Романов, на сьогодні роми в Україні живуть за своїми принципами – принципами звичаєвого права і в окремих регіонах навіть реалізують своє судочинство. Але таке окреме життя представників цього народу лише віддаляє їх від інших членів суспільства.

За словами представника МФ “Відродження”, сьогодні підходи до соціалізації ромів мають кардинально змінитися, бо механізми стимуляції соціальними виплатами або державного примусу, як засвідчують проведені дослідження, не працюють.

“Без цього, на жаль, ми будемо приречені на те, що і роми будуть відчувати себе чужаками в нашій країні, і ті конфлікти, які ми спостерігаємо, вони можуть лише посилюватись”, - додав Р.Романов.