Київ. 9 липня. УНІАН. Представники громад населених пунктів АР Крим та Київської області, в яких розташовані птахофабрики, просять Президента України Віктора Януковича взяти під контроль проблему із забрудненням цими підприємствами навколишнього середовища, що у свою чергу негативно впливає на здоров’я людей.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили екс-голова Макарівської селищної ради (Київська область), голова координаційної ради громадських організацій та партій Макарівського району, голова ініціативної групи з питань припинення діяльності птахофабрик Геннадій Здольник та представник громади Перовської сільської ради (АР Крим) Любов Кіріченко.

У зверненні цих громад до В.Януковича йдеться про дві птахофабрики: “Макарівська птахофабрика” у смт. Макарів та “Южная Холдинг” в с.Перово.

Відео дня

За словами учасників прес-конференції, ці птахофабрики розташовані в межах населених пунктів, з порушенням вимог законодавства щодо санітарної зони між такими підприємствами та помешканнями людей довжиною 1 км. Через таку близькість фабрик до житлових будинків викиди виробництва отруюють повітря та завдають шкоди здоров'ю людей.

Представники громад Макарова і Перово зазначають, що змушені звернутися до Президента, оскільки вже декілька років не можуть добитися від керівництва цих підприємств модернізації корпусів та технології переробки відходів.

“Ми пишемо документи – наші звернення, проводимо протести, мітинги, резолюції направляємо у вищі органи державної влади України, до керівництва Київської області, до Макарівської районної влади і на це отримуємо численні відписки”, - наголосив Г.Здольник.

За інформацією Л.Кіріченко, через діяльність птахофабрики “Южная Холдинг” під загрозою забруднення опинилося Сімферопольське водосховище, що неминуче призведе до екологічної катастрофи в самому центрі півострова.

Представник громади повідомила, що в останні роки підприємство в Перово використовувало старі пометосховища без будь-яких дозвільних документів, а після відповідної заборони суду птахофабрика «взагалі почала скидати послід там, де заманеться на прилеглій до селищ території».

УНІАН звернулася до прес-служби агрохолдінгу «Авангард», до складу якої входять згадані птахофабрики, з проханням прокоментувати заяву територіальних громад. Компанія пообіцяла найближчим часом підготувати відповідний коментар.