Київ. 6 липня. УНІАН. Голова товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний депутат Павло Мовчан не виключає, що захисники української мови вдадуться до більш радикальних дій.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН.

Так, мова може йти про оголошення безстрокових страйків, сказав П.Мовчан.

Відео дня

За його словами, вже з першого дня після ухвалення закону громадськість Західної України висловлювала готовність не лише йти на Київ, а й перекривати міжнародні траси і залізничні колії.

«І зараз температура не зменшується, вона не падає, лише підвищується… Але все це суспільно небезпечно, і потрібно враховувати уроки Киргизії, де все також почалось з мовної проблеми, а закінчилось міжетнічними з’ясовуваннями стосунків», - зауважив П.Мовчан.

За словами депутата, у Киргизії був запущений небезпечний механізм, і не без участі Росії.

«Українська мова - останній бар’єр захисту України», - заявив П.Мовчан і наголосив, що боротьба тільки починається, оскільки не виключено, що мовний закон може з’явитися на підписі у Президента навіть без візи голови Верховної Ради України Володимира Литвина.

Він зачитав звернення центрального правління "Просвіти" до українського народу, в якому наголошується, що сьогодні в Україні відбувається замах на українську мову.

"Теперішні україноненависники, які розграбували Україну, у стінах Верховної Ради та на Банковій, замість дбати про свій народ, виконують політичні замовлення чужої держави", - йдеться у зверненні.

"За всі роки незалежності Україна не стояла так близько перед втратою свого суверенітету. Розроблена багатоходівка, яка передбачає через так звану Конституційну асамблею та наступні референдуми розчленувати Україну, і мовне питання - домінуюча складова цього проекту, шлях до громадянської війни", - наголошується в документі.

Народний депутат Зіновій Шкутяк, який продовжує голодування біля Українського дому, підкреслив, що за активної позиції українців ні Верховна Рада, ні Президент не зможуть протистояти всьому народу.

Він заявив, що протест не залежить від роботи Верховної Ради і тому не припинятиметься у зв’язку із закриттям сесії. «Наш протест залежить від того, чи цей ганебний, антиконституційний, цинічний закон буде відмінений, і ми вважаємо, що ми, українці, повинні протестувати, поки про нього взагалі не йтиме мови», - сказав він.

З.Шкутяк вважає, що при активній позиції громадян засідання Верховної Ради для скасування мовного закону можна скликати у будь-який момент.

«Якщо ми будемо інертні, то доведеться чекати довго, але це вже видно по Майдану – людей стає все більше, і не тільки у Києві, але й в регіонах», - наголосив він.