Київ. 5 липня. УНІАН. Комітет виборців України занепокоєний зростанням кількості повідомлень про активне залучення представників влади до агітаційної передвиборчої діяльності, а також використання посадовцями, які планують балотуватися у народні депутати, свого статусу для активізації взаємодії з електоратом.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова КВУ Олександр Черненко.

За його словами, «збереження службовцями політичної нейтральності та відмова від активної участі у виборчій кампанії є однією з необхідних передумов визнання виборів такими, що відповідатимуть демократичним стандартам».

Відео дня

Як зазначив О.Черненко, Президент та органи виконавчої влади вищого рівня мають вжити додаткових заходів (у тому числі дисциплінарного чи організаційно-кадрового характеру), спрямованих на обмеження участі посадовців у виборчій кампанії.

Крім того, за словами О.Черненка, у червні парламентом не було здійснено жодних кроків у напрямку усунення прогалин та недоліків у законі про вибори народних депутатів, хоча існування таких прогалин і недоліків все ж дозволить провести вибори відповідно до міжнародних стандартів.

На думку О.Черненка, парламенту було б варто невідкладно до початку виборчого процесу розглянути пропозиції ЦВК щодо удосконалення положень цього закону, оскільки інакше ефективність застосування положень виборчого законодавства на практиці значною мірою залежатиме від Центвиборчкому і судів, які розглядатимуть та вирішуватимуть виборчі спори.

Водночас, О.Черненко звернув увагу на той факт, що останнім часом в Україні спостерігаються випадки прямого підкупу виборців.

«Такі випадки не повинні залишатися без перевірки і належного реагування правоохоронних органів», - сказав він.