Київ. 26 червня. УНІАН. В Україні 21 липня стартує відкрита Міжнародна вітрильна регата крейсерських яхт «Одеса-Батумі-Одеса».

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив виконавчий директор громадської організації «Магеллан 500» Олександр Сивак.

За його словами, «Магеллан 500» відроджує традиції багатоденних вітрильних регат в Чорному морі.

Відео дня

У свою чергу член оргкомітету, публіцист Сергій Дібров розповів, що глобальною метою організації «Магелан 500» є проведення кругосвітньої вітрильної регати, проведення якої заплановано на 2019-2021 роки. Першим кроком на цьому шляху стане регата за маршрутом Одеса-Батумі-Одеса, яка ознаменує відродження традицій багатоденних переходів між чорноморськими портами.

Директор державного підприємства «Яхт-клуб Батумі» Давид Пірцхалаїшвілі розповів про плани уряду Аджарії щодо розвитку вітрильного спорту і яхтового сервісу. За його словами, в останні роки Батумі стає найбільшим туристичним центром Грузії, тому ініціатива проведення міжнародної регати викликала велику зацікавленість і матиме сприяння з грузинської сторони.

«Все, що стосується розвитку Батумського регіону, все, що підвищує його популярність, є пріоритетом для кожного посадовця. Сьогодні Грузія відновлює традиції вітрильного спорту, тому ми з задоволенням співпрацюємо з досвідченими українськими яхтсменами і завжди раді зустріти їх у нашому місті», - сказав Д.Пірцхалаїшвілі.

О.Сивак зазначив, що проведення регати стало можливим виключно завдяки підтримці прихильників вітрильного спорту і гостинності грузинської сторони. На переможців чекають грошові призи від генерального партнера регати - компанії «Чорноморська рив`єра». Спеціальні призи для кращих яхтсменів заснувала турецька компанія Pupa Yachting. Представники оргкомітету особливо відзначили допомогу і підтримку з боку Генерального консула Республіки Грузії в Одесі Теймураза Нішніанідзе і начальника управління морегосподарського комплексу Одеської обласної державної адміністрації Олександра Ілька.

«Досвід організації цієї регати показав, що Одеса залишається не тільки «містом біля моря», а й містом моряків. Наша ініціатива була підтримана відомими одеськими меценатами. Допомогу в проведенні регати надали Одеський вільний університет і компанія «УкрФеррі». Технічне забезпечення процедур старту і фінішу в Одесі здійснює компанія «Трансбункер», яка відома своєю підтримкою вітрильного спорту. Нарешті, проведення такої регати було б неможливим без відважних та досвідчених спортсменів, які готові зробити більш ніж 1000-мильний морський перехід», - зазначив О.Сивак.

Він наголосив, що про своє бажання взяти участь в регаті заявили яхтсмени Росії, Грузії, Криму, Одеси, Києва, Миколаєва, Запоріжжя, Южного, Херсона, Чернігова.

Як повідомив голова оргкомітету Станіслав Тризна, в наступних регатах організації «Магеллан 500» планують брати участь яхтсмени Туреччини і Болгарії.

«Маючи великий досвід яхтового капітана, здійснивши кругосвітнє плавання по найбільш штормовому маршруті на Землі, зробивши два переходи навколо Європи, відвідавши більше двадцяти країн, я з усією відповідальністю заявляю: Україна має всі передумови для того, щоб стати передовою яхтовою державою. Сьогодні ми із задоволенням ділимося з нашими грузинськими колегами досвідом організації та проведення регат. У свою чергу Україні є що перейняти у грузинської сторони в частині законодавчого регулювання питань, пов`язаних з яхтингом», - підкреслив С.Тризна.

Оргкомітет запрошує яхтсменів взяти участь в регаті «Одеса-Батумі-Одеса».