Київ. 26 червня. УНІАН. Представники громадських організацій, учасники робочої групи з доопрацювання законопроекту "Про порядок організації і проведення мирних заходів" наполягають на необхідності направлення цього документа до голосування у Верховній Раді на експертизу Венеціанської комісії.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представник Всеукраїнської ініціативи "За мирний протест!" Михайло Лебедь та голова правління ВГО "Інститут Республіка", член Громадської ради при МВС України Володимир Чемерис.

"Якщо буде ухвалено законопроект у запропонованому вигляді, він призведе до серйозного спротиву громадськості. Бо деякі його положення суперечать міжнародним зобов`язанням України. Тому план у нас такий: відправити законопроект на експертизу Венеціанської комісії, і після отримання висновків зібрати комітет для виправлення законопроекту", - сказав М.Лебедь.

Відео дня

За його словами, відповідний лист з такою ініціативою направлений вже Уповноваженому України з прав людини.

Громадський активіст також звернув увагу, що прикінцеві положення до цього законопроекту викладені у окремому законопроекті народного депутата Юрій Мірошниченко (фракція Партії регіонів). "Якщо цей законопроект ухвалюватиметься окремо від законопроекту "Про порядок організації і проведення мирних заходів", то він перетвориться на дуже страшну репресивну машину", - додав він.

У свою чергу В.Чемерис додав, що одним з недоліків законопроекту про мирні зібрання залишається невичерпність переліку місць, в яких буде заборонено проведення мирних акцій. "Це означає, що можуть бути інші закони, в яких влада може забороняти проводити акції в тих чи інших місцях. Це якраз протирічить позиції Венеціанської комісії", - наголосив він.

Крім того, на думку громадськості, залишається проблемним положення щодо термінів повідомлення органів влади про проведення зібрань. "На жаль, представники влади "просунули" термін повідомлення — два робочих дні. А з урахуванням вихідних, по факту це може бути і 4, і 5 днів. За міжнародною практикою, найбільш оптимальним терміном є повідомлення за 12 годин до проведення акції", - додав В.Чемерис.

"Ще одне положення — про спонтанні акції. Це теж одна з вимог Венеціанської комісії. На жаль, в остаточному варіанті законопроекту з`явилися обов`язки для учасників спонтанних зібрань повідомляти про них, що. На нашу думку, зовсім не відповідає поняттю "спонтанні зібрання", - повідомив голова правління ВГО "Інститут Республіка".

Крім того, на думку В.Чемериса, перед ухваленням закону також доцільно провести відповідні парламентські слухання та широке громадське обговорення законодавчих норм з регулювання процесу організації та проведення мирних зібрань.