Київ. 13 червня, УНІАН. Співголова Харківської правозахисної групи (ХПГ) Євген Захаров наголошує, що проблема зростання расизму, ксенофобії та злочинів на грунті ненависті в Україні серйозно загострилася.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН, презентуючи книгу “Злочини на грунті ненависті. Квітень 2011 - квітень 2012 року”.

За словами правозахисника, було проведено “моніторинг злочинів на грунті ненависті в Україні, захист жертв і аналіз українського законодавства і практики, що стосується запобігання злочинів на грунті ненависті” з квітня 2011 по квітень 2012 року, під час якого зафіксовано 62 злочини на грунті ненависті, в тому числі було 27 нападів на іноземців з далекого зарубіжжя, в результаті яких постраждали 48 іноземців.

Відео дня

“Це значно більше, ніж було за два минулих роки”, - наголосив він. Є.Захаров сказав, що за 2009-2011 роки було зафіксовано 126 нападів на іноземців з далекого зарубіжжя і головним чином з мотивів расової або етнічної ненависті. При цьому він зазначив, що тільки в 11 випадках були порушені кримінальні справи за відповідною статтею 161 Кримінального кодексу України щодо нападників, тобто, “в менш як в 10% таких випадків міліція і прокуратура вбачали саме мотиви ненависті”.

В той же час Є.Захаров, коментуючи фільм Бі-Бі-Сі, “де стверджувалося, що тут багато расистів і як доказ наводились молоді люди, які на футбольних матчах вітають один одного нацистським вітанням”, зазначив, що оцінки авторів фільму про масовість расизму в Україні є явним перебільшенням. За його словами, дуже часто молоді люди, вітаючись таким чином, навіть не знають, що це означає, а нерідко самі виступають проти насильства відносно іноземців.

Є.Захаров наголосив, що “держава вперто не хоче помічати ці злочини”. За його словами, про це свідчить і те, що справи за статтею 161 ККУ порушуються дуже рідко. Він зазначив, що під час моніторингу зафіксовано “опоганення могил, релігійних та інших споруд, пам’ятників - таких інцидентів було 23, і левова частка з них може бути кваліфікована, як злочин на грунті ненависті”.

Правозахисник наголосив, що під час моніторингу також було зафіксовано “38 промов ненависті з боку держслужбовців, 30 з яких стосувалися ромів”. За його словами, “роми - це найбільш дискримінована етнічна група в Україні”.

Правозахисник наголосив, що виділяється кілька груп, щодо яких здійснюються злочини на грунті ненависті – іноземці з далекого зарубіжжя, громадяни України з неєвропейською зовнішністю, головним чином вихідці з Кавказу, роми, кримські татари, група релігійних іудеїв, ЛГБТ-спільнота, тобто геї та лесбіянки. Він зазначив, що збільшуються випадки ісламофобії. За його словами, також є вияви ненависті до наркоманів, алкоголіків та ВІЛ-хворих, зокрема, з боку людей, які виступають за здоровий спосіб життя.

У свою чергу координатор проекту “Без кордонів” Максим Буткевич наголосив, що “жоден моніторинг, який на сьогодні існує, не відображає реального стану речей”. “У нас не існує офіційної статистики в державі. Вона ніким не ведеться, а та, що є, ведеться неурядовими організаціями”, - сказав він. При цьому експерт зазначив, що моніторинг, проведений ХПГ, є одним з позитивних прикладів вивчення даної проблеми.

М.Буткевич зазначив, що “зазвичай ті, хто потерпає від подібних нападів, мають тенденцію не повідомляє про них, якщо мова не йде про щось, що загрожує життю або здоров’ю, особливо це стосується іноземних студентів з країн Азії або Африки, ЛГБТ-спільноти”. “Стандартна реакція жертви - це відлежатися вдома і нікому нічого не повідомляти через небажання потрапити в ситуацію, де приниження і дискримінація можуть продовжитись, але вже у відділенні міліції, абсолютна зневіра, що буде щось зроблено за цією заявою”, - додав він.

М.Буткевич наголосив, що з початку 2011 року “ми фіксуємо збільшення, повільне, але збільшення інцидентів на грунті ненависті в Україні”. Тому, за його словами, мають проводитись постійно заходи щодо недопущення злочинів на грунті ненависті.