Київ. 11 червня. УНІАН. Виробники товарів легкої промисловості просять уряд вжити заходів для збереження й розвитку галузі.

Про це заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент-голова правління асоціації «Укрлегпром» Валентина Ізовіт.

За її словами, ситуація в галузі критична, і в 2012 р. обсяги виробництва знизилися більш ніж на 11% проти аналогічного періоду минулого року.

Відео дня

«У нас дуже впало виробництво панчішно-шкарпеткових виробів, дуже впало виробництво окремих видів готового одягу, трикотажного одягу, взуття. У нас знизилися обсяги виробництва досить різко по готових шкіряних товарах», - повідомила В.Ізовіт. Вона зазначила, що одна з причин падіння виробництва - недосконалість законодавчої бази, а також падіння купівельної спроможності.

За даними підприємств, частка імпортних товарів легпрому на українському ринку зберігається на рівні 85-90% при ємності ринку в 80 млрд грн. При цьому експерти зазначають, що українські споживачі залишаються незахищеними від неякісної та контрафактної продукції.

Представники підприємств легпрому зазначають, що в умовах дії Податкового кодексу збільшився прес перевірок контролюючих органів, не відбулося обіцяного зменшення документообігу й дедалі збільшується розрив між вітчизняними виробниками й виробниками Південно-Східної Азії на користь останніх через високе податкове навантаження всередині України. Крім того, відсутність стабільних і єдиних правил гри, підтримки інвесторів, високі податки й заплутане податкове законодавство призводять до того, що інвестиції в галузь практично відсутні.

Підприємства галузі розробили свої пропозиції з виведення легкої промисловості з кризи. Зокрема, вони просять уряд встановити мораторій на прийнятий у першому читанні Закон України №9241 «Про митний тариф», яким передбачається збільшення з 0% до 10% ввізних мит на обладнання й матеріали, які не виробляються в Україні.

Як відзначив президент Всеукраїнського об'єднання роботодавців «Укрлегпром» Олександр Соколовський, скасування цієї норми має величезне значення для галузі, оскільки введення додаткового мита ускладнить можливість технічного оновлення підприємств.

Крім того, асоціації просять зменшити до рівня 2010 р. плату за землю для виробничих підприємств, яка за останній рік зросла в 6 разів, і зрівняти ціни на газ для промисловості й населення.

Також просять встановити єдину уніфіковану ставку ввізного мита на всі види тканин на рівні 3% (зараз 0-5% і вище), що дасть можливість викоренити корупційні схеми й зловживання при кодуванні імпорту та дозволить легальним виробникам уникнути штрафів і конфіскацій при можливих технічних неточностях.

Також виробники просять забезпечити національному виробнику товарів легкої промисловості пріоритет при держзакупівлях: проводити закупівлю за бюджетні кошти лише товарів вітчизняного виробництва, за винятком товарів, що не виробляються в Україні.

Також у вимогах - встановити фіксований мінімальний рівень митних платежів і забезпечити жорстке дотримання санітарно-епідеміологічних норм при ввезенні товарів групи «секонд-хенд».

Також виробники просять забезпечити виплату пільгових пенсій працівникам легкої промисловості за рахунок консолідованого Пенсійного фонду, як це зроблено для шахтарів.

В.Ізовіт повідомила, що працівники легкої промисловості планують проведення акцій протесту й мітингів, для того, аби привернути увагу уряду до проблем галузі й закликати владу до вживання заходів для розвитку легкої промисловості в Україні. За її словами, проведення таких акцій заплановане на вересень поточного року.