Київ. 6 червня. УНІАН. Представники української музичної індустрії вимагають скасувати рішення щодо позбавлення статусу уповноваженої організації колективного управління Української ліги музичних прав (УЛМП).

Про це вони заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Вони наголосили, що УЛМП 14 травня нібито через невідповідність її діяльності положенням чинного законодавства у сфері авторського і суміжних прав було позбавлено статусу уповноваженої організації колективного управління щодо збору і розподілу винагороди (роялті) за використання фонограм, відеограм, опублікованих з комерційною метою, та зафіксованих в них виконань, шляхом публічного виконання та публічної демонстрації.

Відео дня

Зокрема, директор Коаліції виконавців та продюсерів України Дмитро Прикордонний пояснив, що саме УЛМП збирала кошти за всі музичні твори, які лунають в кафе, ресторанах, готелях, фітнес-клубах, супермаркетах, торговельних центрах, аеропортах, вокзалах, стадіонах та потім розподіляла їх між артистами, які входять до цього об’єднання.

Нова ж запропонована схема розподілу винагороди неможлива для застосування на практиці і в жодній країні світу не застосовується, а також створює широке поле для зловживань і корупції, адже дає можливість «в ручному режимі» впливати на перелік фонограм, що потраплятимуть у звіти користувачів, стверджують представники української музичної індустрії.

Як повідомив Д.Прикордонний, на ім’я Президента України Віктора Януковича, міністра освіти та науки України Дмитра Табачника та голови Державної служби інтелектуальної власності України Миколи Паладія було направлено звернення представників української музичної індустрії, в якому вони просять касувати рішення щодо УЛМП.

Директор Польської асоціації фонографічної індустрії Богуслав Плюта зауважив, що він та колеги з інших європейських країн дуже стурбовані ситуацією в Україні. «Переважно через те, що ми боїмося, що це вплине на наш бізнес, і що ми перестанемо отримувати такі винагороди з українського ринку», - сказав він.

Вищий радник з міжнародних питань IFPI (Міжнародна федерація фонографічної індустрії) Зенія Івашко повідомила, що їхня організація також занепокоєна ситуацією в Україні. «Фактично, у вас відбирають організацію, яку протягом багатьох років створювали зарубіжні та українські продюсери та артисти», - наголосила вона, висловивши свою довіру до цієї організації та запевнивши, що УЛМП працює відповідно до міжнародних стандартів у цій сфері.

З.Івашко висловила сподівання, що подібне рішення влади є помилковим і його можна переглянути.

У свою чергу, директор Lavina Music Едуард Клім зауважив, що нинішня ситуація нагадує йому вже навіть не рейдерство, а рекет.

Водночас, директор УЛМП Олекса Гуменчук повідомив, що найближчим вони чекають на відповідь прокуратури з приводу прийнятого стосовно організації рішення.