Київ. 30 травня. УНІАН. Українські громадські діячі, письменники, музиканти та журналісти ініціюють створення «Комітету по захисту української мови».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив народний депутат, голова мистецького об’єднання “Остання барикада” Олесь Доній.

Він наголосив, що велике коло журналістів, письменників, музикантів, громадських діячів стурбовані станом справ у мовній сфері і тому виступили з рядом ініціатив, спрямованих на боротьбу проти намагань влади звузити застосування української мови у державі, серед них ініціатива зі створення комітету.

Відео дня

Говорячи про внесений на розгляд парламенту законопроект «Про засади державної мовної політики», ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко, О.Доній висловив думку, що це було зроблено навмисно, щоб таким чином відволікти увагу суспільства від провалів соціальної політики влади.

«Мовна карта вкинута спеціально, щоб відволікти увагу, тому що соціальна політика нинішньої влади – вона провалилась. І вони хочуть знову зцементувати свій проросійський електорат перед виборами, щоб вони забули, що у них (у влади – УНІАН) провальна соціальна політика», - сказав депутат.

Присутні на прес-конференції народна артистка України Ніна Матвієнко, генеральний продюсер «5 каналу», народний депутат Юрій Стець, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Василь Шкляр, генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький висловили підтримку зверненню громадських діячів і громадських організацій до голови Верховної Ради і народних депутатів стосовно розгляду законопроекту «Про засади державної мовної політики».

«Закликаємо вас відмовитися від прийняття цього антиконституційного документа, який суперечить національним інтересам України і загрожує громадянському мирові в нашому спільному домі – Україні», - наголошується у зверненні.

На переконання підписантів, мовний законопроект С.Ківалова та В.Колесніченка "спрямований на підрив статусу української мови як державної та її витіснення з ужитку в усіх сферах публічного життя у більшості областей України".

Вони наголошують, що більшість ключових положень законопроекту в своїй основі явно суперечать Конституції.

На їхнє переконання, в разі ухвалення і втілення у життя цього законопроекту ще більшого масштабу набудуть порушення мовних прав українців та представників інших національних меншин України, може розпочатися процес федералізації, виникне серйозна загроза цілісності держави.

"Ні Конституція України, ні міжнародно-правові акти, що визначають стандарти захисту прав людини, включно з Рамковою конвенцією Ради Європи про захист національних меншин та Європейською хартією регіональних або міноритарних мов, не встановлюють право мовного самовизначення у сфері застосування державної мови. В практиці європейських держав цей принцип також відсутній", - сказано у листі.

На думку громадських діячів, законопроект є результатом "свідомих маніпуляцій з чинним українським законодавством та ігнорування реального стану поширення державної мови на значній території України".

"Змінювання меж функціонування державної мови є змінюванням конституційного ладу України, а це право, згідно з частиною третьою статті 5 Конституції України, належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органом або посадовими особами", - сказано у листі.

Звернення, серед інших, підписали виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс, народні депутати О.Доній і Юрій Гнаткевич, професори Національного університету "Києво-Могилянська академія" Лариса Масенко і Володимир Василенко, старший науковий співробітник Інституту української мови НАН України Оксана Данилевська, поетеса, активістка національного і правозахисного руху Ірина Стасів-Калинець, поет, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Ігор Калинець.

Також вони оголосили про підтримку громадських акцій проти русифікації, які відбудуться 5 червня біля Верховної Ради, і презентували соціальні відеоролики від громадських діячів, митців і журналістів на захист української мови.