Музей-майстерня ім. І.П. Кавалерідзе, за підтримки Міністерства культури України, запрошує на виставку «Логіка Міфу» (живопис, графіка, анімація, лялька), яка представляє живопис і графіку художника Андрія Коцяка та художні ляльки українських майстрів.

Андрій Коцяк – художник з цікавою і різноманітною творчою біографією. Маючи базову освіту художника декоративно-ужиткового мистецтва, освоював живопис, графіку, скульптуру, кераміку і інші ремісничі техніки. Вищий навчальний заклад закінчив за спеціальністю «Дизайн».

У стилістиці автора присутні етнічні мотиви, театральні гротески, композиційна «магія» орнаменту, а головне – філософський підхід до кожного сюжету і персонажа. Кожна з робіт виходить за рамки лише естетичного об’єкта, а являється твором.

Відео дня

Одним із арт-об’єктів експозиції буде мультиплікаційний фільм, анімація якого зроблена на основі 26 картин Коцяка, створених упродовж останніх п’яти років (частину з них ви зможете побачити на виставці). Тривалість фільму 5 хв. Прем’єрний показ і авторська презентація відбудеться 8 червня під час зустрічі з автором, яка проходитиме з 14.00 до 18.00 години. Додаткові зустрічі з автором за попередньою домовленістю (тел.: (068) 703-03-19).

Авторська художня лялька є частиною цієї експозиції. Як вид мистецтва вона зародилася відносно недавно, в Україні набуває поширення не більше 15 років, але розвивається стрімко та впевнено. За останній час кількість українських майстрів значно виросла, наші талановиті лялькарі беруть участь у міжнародних спеціалізованих виставках в Росії, країнах СНГ та Європи, де відзначаються нагородами. Сучасна декоративна лялька, яку в Америці називають фігуративним мистецтвом, викликає неабиякий інтерес у культурному середовищі, адже поєднує в собі необмежену кількість технік та засобів для творчості. На виставці можна побачити роботи, виконані з текстилю, дерева, порцеляни та сучасних видів полімерних пластиків у різноманітних техніках і стилях. Кожна лялька є унікальною, виконана в єдиному екземплярі та є предметом колекціонування.

У трьох залах музею ляльки поділені за тематикою: етнічні людські образи, етнічні фантазійні образи (звірі, птахи та ін.) і зал з інтер’єрними ляльками на довільну тему.

Тут можна побачити живописні та яскраві авторські ляльки з текстилю, вишиті власноруч та розшиті бісером, від Оксани Цюпи - за фахом професійного художника з костюму, яка закінчила Київський технологічний інститут легкої промисловості, працювала на кіностудії імені Олександра Довженка і в театральних постановках;

«трипільські теракотові ляльки» від Роксани Рубіс, талановитої майстрині і мистецтвознавця, виконані з текстилю у авторській стилізації - фантастичне поєднання старовинного образу ляльки з сучасними технологіями іграшки Тедді (рухомі частини на шплінтових з’єднаннях);

рухомі порцелянові ляльки з музичними механізмами, які прикрашаюсь приватні колекції в Лондоні, Чехії, Москві, Санки-Петербурзі та багатьох інших містах світу, від Олени Коростильової – відомого за межами України майстра, професійного кераміста, переможниці міжнародних конкурсів;

і багато інших цікавих, гідних уваги та захоплення творів.

У виставці беруть участь близько 20 майстрів. Найцікавіше почути про ляльки саме від них, тому кожного дня відвідувачі матимуть змогу спілкування з авторами в залах музею. Дізнатись про графік присутності майстрів на виставці або запросити когось із них на певну годину можна через координатора лялькової частини проекту - Тамару Півнюк.

Куратор виставки: Руслан Пушкаш

Тел.: 044 416-03-89, 425-33-97

Адреса музею-майстерні ім. І. П .Кавалерідзе: Київ, Андріївський узвіз, 21.

Для відвідувачів виставка буде відкрита:

З 5 по 17 червня, 11.00 – 19.00 (крім понеділка).

Координатор лялькового проекту:

Тамара Півнюк

Тел: (044) 360-73-49

e-mail: info@artkukla.com.ua