Київ, 23 травня. УНІАН. Громадська організація "Громадський захист Київщини" звернулася до голови Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала з проханням роз'яснити членам територіальних виборчих комісій можливості присутності на їх засіданнях представників засобів масової інформації.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова громадської організації "Громадський захист Київщини" Павло Різаненко, обґрунтовуючи свою заяву відмовою сільської виборчої комісії с. Світильня Броварського району Київської області представникам ЗМІ бути присутніми на засіданні з розгляду питання про скасування реєстрації двох кандидатів на посаду сільського голови на виборах 26 травня.

"Напередодні парламентських виборів напрошується сумний висновок, що ЦВК неналежним чином здійснює підготовку працівників виборчих комісій, які можуть так відверто ігнорувати права кандидатів, журналістів і виборців", - сказав П.Різаненко.

Відео дня

За його словами, громадська організація також просить голову ЦВК дати належну оцінку діям голови сільської виборчої комісії, яка поставила на голосування питання про заборону присутності ЗМІ на засіданні. "Чи дійсно легітимно і законно виборча комісія прийняла таке радикальне рішення? Чи не чинився моральний тиск на членів комісії? Чи не шляхом підкупу членів комісії було досягнуто рішення про скасування реєстрації двох альтернативних владі кандидатів? Скасувавши підпільно і незаконно реєстрацію двох кандидатів, виборча комісія створює для кандидатів. Що залишилися, штучні умови для перемоги на виборах", - переконаний він.

У свою чергу юрист, експерт з виборчого законодавства Олексій Гордієнко переконаний, що виборча комісія порушила законодавство. "Тут не було ніяких підстав для недопущення журналіста на засідання. Це чисто емоційна позиція голови, яка своїм впливом тиснула на членів виборчої комісії, які покірно підняли руки за її рішення. Важливо розглянути це з той точки зору — що могло відбуватися на засідання після вилучення преси? Могли тиснути на членів комісії, могли їх підкупити, щоб протягнути рішення щодо скасування реєстрації двох кандидатів. При чому підставою для цього стала скарга кандидата від Партії регіонів про нібито незаконну агітацію цих кандидатів", - додав він.

Експерт з медіаправа Інституту масової інформації Роман Головенко наголосив, що журналісти можуть бути видалені з засідання лише у разі перешкоджання роботі комісію. "Я думаю, що тут є підстави звертатися до прокуратури за статтею 171 Кримінального кодексу — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Тому що стосовно людей, які готували рішення комісії, які його виносили на голосування, має наступати відповідальність", - вважає експерт.