Київ. 23 травня. УНІАН. В Україні у 2012 році планується відкрити перші 27 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив директор Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України Андрій Вишневський.

«До кінця поточного року будуть створені перші 27 центрів з надання вторинної правової допомоги, кожен з яких буде на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечувати надання вторинної безоплатної правової допомоги», - сказав він.

Відео дня

А.Вишневський пояснив, що це є вимогою Закону «Про безоплатну правову допомогу» та нового Кримінального процесуального кодексу України, згідно з яким кожен затриманий у адміністративно-процесуальному порядку або за підозрою у скоєнні кримінального злочину з 1 січня 2013 року повинен буде отримати безкоштовну правову допомогу від професійного адвоката.

«Все це буде фінансуватися коштом держави», - сказав А.Вишневський і додав, що цього року в державному бюджеті на утворення мережі центрів було передбачено 7,6 млн грн і минулого тижня уряд за зверненням Мін’юсту виділив додатково ще 3 млн грн.

«І цього, в принципі, достатньо для того, щоб завдання, які стоять перед нами в цьому році, виконати», - підсумував А.Вишневський.

Також він додав, що нещодавно було завершено перший конкурс серед адвокатів, за результатами якого було відібрано близько 950 адвокатів, з якими до кінця року відповідні центри укладуть договори.

Проте загалом центри потребують 2 тис адвокатів, тому восени пройде другий етап цього конкурсу.

Як зазначив А.Вишневський, на оплату послуг адвокатів Мін’юст просить виділити з бюджету наступного року 86,3 млн грн.