Київ. 17 травня. УНІАН. На Київщині представники громади Ірпіня заявляють про порушення у роботі міської влади і вимагають провести перевибори мера та міськради.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН, що відбулася за участі представника ірпінської регіональної громадської організації “Самозахист” Ігоря Домбровського, опозиційних депутатів міськради: Юрія Денисенка, Марини Власюк, Богдана Мельничука, а також громадського діяча та журналіста Івана Лисенка, інших мешканців Ірпіня.

За словами І.Домбровського, Ірпінь сьогодні представляє собою “іншу країну, інший вимір”. “Це сьогоднішня Колумбія, але поряд з Києвом, коли ви поза законом і коли ви беззахисні”, - стверджує він.

Відео дня

І.Домбровський заявив, що у місті вже не один рік роздають комунальне майно, здійснюється «дерибан землі, дерибан лісу», міська влада діє не прозоро, при цьому не вирішує проблеми мешканців. За його словами, всі ці фактори до соціально напруженої ситуації у місті, що загострилась останнім часом. І.Домбровський стверджує, що правоохоронні органи не реагують на порушення у роботі міської влади, а прокуратура намагається реагувати, але цього недостатньо для зміни ситуації.

Присутні депутати міськради поінформували, що зі свого боку намагаються різними засобами, в тому числі пікетами та перфоменсами, протистояти ухваленням рішень, що не відображають інтереси громади міста, але на останні два засідання сесії взагалі не змогли потрапити. Зокрема, на засідання 11 травня їх незаконно не пустили невідомі особи, які стояли біля дверима приміщення, де відбувалась сесія і де зібрались решта депутатів Ірпінської міськради. Як зазначалось, загалом у раді 36 депутатів плюс міський голова, в опозиції – 12 депутатів. Так само на ці засідання не змогли потрапити і представники громади та ЗМІ.

Помічник одного з депутатів міськради Марія Марченко додала, що також не змогла потрапити 11 травня на сесію. За її словами, невідомі особи хапали її за руки та відтягували від входу до приміщення, де проходила сесія. При цьому правоохоронці, які перебували поряд, не реагували на незаконні дії невідомих осіб.

“Ми написали скаргу з приводу реагування за даним фактом. Згідно з законодавством України, саме міський голова відповідальний за процес проведення та організацію сесії міської ради. Він бачив, що порушуються права громадян, представників ЗМІ, права інших осіб, але ніяк не реагував. Тобто, як можна не говорити про факти злочинних дій?! Це є саме злочинні дії з боку влади”, - заявила М.Марченко.

На переконання учасників прес-конференції, у місті мають відбутися перевибори мера та міськради.

“Мер Ірпіня не є вибраним. Він є призначеним. І людина, яка призначена, – призначена під якусь певну місію. Ця місія тепер вже стала зрозуміла… По великому дерибану. Потрібні нові вибори. Ми за те, щоб були перевибори голови, і за те, щоб були перевибори міської ради”, - сказав І.Домбровський.

Він заявив, що саме на мера покладає всю відповідальність за ситуацію в Ірпіні.

«Я скажу, що це мер винний, секретар ради і його команда. Я говорив Володимиру Скажинському (меру Ірпіня): «Ви як людина відповідальна маєте право вето. І якщо ви цього не робите, то ви за це відповідаєте», - наголосив І.Домбровський.

За його словами, громада на сьогодні готова до рішучих дій і хоче повернути собі парки, рекреаційні зони, а також наполягає на вирішенні поточних проблем міста.

“15-го числа ми планували йти пішою ходою, ми планували йти до Президента. Рішенням адміністративного суду київського нам це було заборонено, ця хода була заборонена. Тому ми вирішили вийти на прес-конференцію”, - пояснив І.Домбровський.