Київ. 17 травня. УНІАН. Печерський районний суд Києва заблокував можливість подальшого оскарження бездіяльності Генеральної прокуратури у реагуванні на заяву про злочин щодо застосування тортур та катування екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яка відбуває покарання у Качанівській виправній колонії та у даний час знаходиться на лікуванні у харківській лікарні «Укрзалізниці».

Про це адвокат доньки екс-прем’єра Євгенії Тимошенко Микола Єременко, який подавав відповідну заяву до Генеральної прокуратури, повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Я звернувся до Печерського районного суду зі скаргою щодо визнання незаконною бездіяльність Генеральної прокуратури у формі ухилення від прийняття рішення у порядок та строк, передбачений ст. 97 (Кримінально-процесуального кодексу - УНІАН)", - сказав М.Єременко.

Відео дня

За його словами, скаргу було подано 1 березня 2012 року, проте Печерський районний суд залишив цю скаргу "без руху".

"У своїй постанові від 27 квітня про залишення скарги без руху суддя визначила п'ятиденний термін "на усунення недоліків", і цю постанову я отримав лише 8 травня, тобто через 4 дні після того як термін збіг. В результаті цієї процесуальної диверсії мене позбавили можливості на подальше оскарження", - заявив адвокат.

Водночас М.Єременко наголосив, що всі ці факти будуть викладені в окремому пакеті документів з доказами вибірковості правосуддя та додані до скарги Ю.Тимошенко у Європейський суд з прав людини.

Як повідомляв УНІАН, 1 березня М.Єременко подав скаргу до Печерського районного суду Києва з вимогою визнати незаконною бездіяльність Генеральної прокуратури щодо катувань Ю.Тимошенко у Качанівській виправній колонії.

«Прокуратура ухилилася від покладеного на неї вимогами ст.97 Кримінально-процесуального кодексу України обов‘язку вжити всіх можливих заходів щодо припинення злочину – катування Юлії Тимошенко», - сказав М.Єременко.

«Натомість представники влади 14-16 лютого активно перешкоджали медичному обстеженню Юлії Тимошенко, шантажуючи та залякуючи вигаданою кримінальною відповідальністю іноземних медиків, які здійснювали її обстеження та виявили при цьому у неї прогресуюче захворювання», - наголосив адвокат.

У свою чергу, Є.Тимошенко заявила, що її маму «піддають тортурам у в‘язниці: вона знаходиться під цілодобовим відеоспостереженням, а світло не вимикається ні вдень, ні вночі».

«Їй відмовляють у візитах правозахисників, закордонних політиків та часто навіть її адвокатів», - сказала Є.Тимошенко.

Раніше, 10 лютого, Є.Тимошенко разом зі своїм адвокатом М.Єременком звернулася до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за фактом застосування стосовно Ю.Тимошенко катувань та тортур.