Київ. 10 травня. УНІАН. Експерти представили результати громадського спостереження за повсякденною роботою міліції “Міліція під контролем”, яке проводилось у 12 областях України.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Юрій Білоусов, цей моніторинг став продовженням кампанії, що стартувала як експеримент у листопаді минулого року.

Впродовж квітня понад 200 активістів і правозахисників з різних регіонів України перевіряли професійність дій української міліції, зокрема, професійність роботи патрульної служби, доступність та якість роботи чергових частин міліції.

Відео дня

За словами експерта асоціації Петра Грибана, найбільш поширеними порушеннями серед патрульних залишаються безпідставні перевірки документів та незаконні огляди речей громадян, їх було виявлено у половині випадків моніторингу нарядів патрульної служби.

У близько 40% випадків при спілкуванні з моніторами патрульні не називали своє прізвище, посаду та звання, як того вимагає закон.

Крім того, волонтери зазначають, що у третині випадків міліціонери виявляли недоброзичливе йупереджене ставлення до осіб, з якими спілкувалися. Особливо “відзначились” патрульні в Донецькій та Полтавській областях, які навіть погрожували моніторам, сказав П.Грибан.

Також, зазначив він, повторний моніторинг показав, що у Криму, Житомирі, Києві, Кіровограді та у Донецькій області вимога стосовно обладнання чергових частин міліції пандусами так і не була виконана.

З іншого боку, у більшості випадків після відвідування волонтерами у чергових частинах міліції з’явилися у вільному доступі книги скарг, і щоб до них дістатися, тепер не доводиться долати спротив постового міліціонера.

Експерт висловив сподівання, що МВС виправить ті недоліки, на які вказують монітори.