Київ, 4 травня. УНІАН. У Києві презентовано медіа-портал "Право" для надання допомоги громадянам у разі порушення їх прав.

Презентація Інтернет-ресурсу відбулася сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

"Ми - ініціативна група журналістів, які втомилися від брехні з усіх таборів. Нас не задовольняє та подача інформації, що ми маємо на часі. У нас виникло чимало питань, і на них ми пробуємо самостійно знайти відповіді, побачити на власні очі, а як воно було насправді? І справді так, як подають нам інформацію, а чи ми споживаємо той продукт, яким нас хочуть нагодувати зацікавлені особи", - сказала журналіст медіа-порталу Олена Паламарчук.

Відео дня

За її словами, професійні юристи на безкоштовній основі надаватимуть базові консультації громадянам.

У свою чергу журналіст продакшн-студії "V-Tv" Максим Яров зазначив, що цей проект було вирішено розпочати з розслідування подій, які відбувалися з 20 по 24 квітня у Качанівській колонії та були пов'язані з госпіталізацією Юлії Тимошенко з в'язниці до лікарні. "Ми зняли фільм про це. Цей фільм ми знімали у Качанівській колонії, за її межами - у Центральній клінічній лікарні № 5. Зйомки тривали протягом минулого тижня. Ми зібрали думки всіх тих людей, котрі 20-23 квітня були безпосередніми свідками та учасниками подій", - уточнив він.

На прес-конференції також були продемонстровані фрагменти 15-хвилинного телефільму, в якому працівники Качанівській колонії, медичні сестри, лікарі та ув'язнені розповідали, як відбувалася госпіталізація Ю.Тимошенко. Зокрема, один із працівників колонії Андрій Парамей, якого екс-прем'єр звинувачувала у завданні тілесних ушкоджень, зазначив, що "ніс її на руках" до карети швидкої допомоги після того, як Ю.Тимошенко, дійшовши до кінця коридору, повідомила, що не може більше йти самостійно.

Медичні сестри з приймального та спеціалізованого відділення харківської лікарні також наголошували, що Ю.Тимошенко не скаржилася їм на побиття, але відмовилася від вимірювання тиску та температури тіла. "Пацієнтка поводилася спокійно, ні з ким не контактувала, з персоналом поводилася коректно", - зазначили медсестри.

У фільмі також наводиться висловлювання ще однієї ув'язненої Оксани Мельник, яка знаходилася нібито у одній палаті з Ю.Тимошенко. О.Мельник зазначила, що не бачила на тілі Ю.Тимошенко синців, екс-прем'єр самостійно пересувалася по палаті. "Я бачила - вона пересувалася. Я виходила на процедури і бачила її біля стола і холодильника, але, що вона там робила - я не знаю", - зазначила ув'язнена.

Водночас автори фільму заперечили той факт, що саме їх знімальна група записувала інтерв'ю із співкамерницею Ю.Тимошенко Юлією Абапловою (про це екс-прем'єр повідомляла у одному з листів з Качанівської колонії — УНІАН).

"Цим фільмом ми хотіли показати, що виникає багато питань навколо цієї теми. Ми не хотіли б, що нас відносили до якоїсь політичної сили. Ми просто хотіли надати відповіді на ці питання, щоб люди думали, яку інформацію отримують, і щоб людьми не маніпулювали", - резюмував керівник громадської організації "Право", майор у відставці, учасник бойових дій у Афганістані Віктор Андрєєв.