Київ. 26 квітня. УНІАН. В Україні склалася критична ситуація із дотриманням прав адвокатів.

Про це представники «Асоціації правників України», адвокати Валентин Степюк, Євген Солодко, Віталій Сердюк та Ілля Костін заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Ситуація, яка склалася із захистом прав адвокатів в Україні, дійсно критична, і бажання виправити її з боку держави ми, на жаль, не бачимо", - сказав В.Сердюк.

Відео дня

Як заявили учасники прес-конференції, останнім часом в Україні порушуються права адвокатів під час виконання ними професійних обов’язків, почастішали випадки фізичного впливу представників правоохоронних органів на захисників, а також незаконного порушення кримінальних справ.

Є.Солодко висловив переконання, що влада чинить тиск на правників.

"Те, що зараз відбувається по відношенню до адвокатури з боку органів державної влади і правоохоронних органів, нагадує спроби зробити її слухняною", - заявив він.

При цьому І.Костін зауважив: "Можновладцям, які постійно користувалися і користуються послугами адвокатів, треба замислитися, що влада не вічна, а адвокатура - так, і рано чи пізно їм доведеться шукати, когось, хто б їх захистив".

На переконання правників, ситуація, в якій опинилася українська адвокатура, не повинна залишатися поза увагою представників законодавчої гілки влади та самих адвокатів, яким для захисту своїх прав необхідно об’єднуватися і миттєво реагувати на порушення.

Водночас представники «Асоціації правників України» вважають, що внесення відповідних змін до законодавства не вплине на ситуацію. Як пояснив В.Степюк, "ні процесуальний кодекс, ні новий закон "Про адвокатуру", ні будь-який інший - не вимикач, з поворотом якого все миттєво зміниться".

Підсумовуючи викладене, правники пообіцяли підготувати відповідне звернення до міжнародних інституцій, щоб вони почали моніторинг ситуації з дотриманням прав адвокатів в Україні.