Київ. 23 квітня. УНІАН. Правозахисники заявляють про необхідність скорочення повноважень Вищої ради юстиції.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко, про це йдеться у підготовленій 40 правозахисними організаціями альтернативній доповіді щодо дотримання в Україні прав людини, яку найближчим часом буде передано до Ради ООН з прав людини.

"З нашого погляду, Вища рада юстиції стає політичним органом - вона має надвеликі повноваження щодо контролю за судовою владою і фактично підкорила суддів. У суддівському середовищі її називають "суддівське гестапо". На жаль, влада використовує Вищу раду юстиції саме для тиску на суддів, а не для того, щоб підвищувати їхню кваліфікацію та видаляти суддів, які дійсно не відповідають своїй посаді", - сказав А.Бущенко.

Відео дня

За його словами, Вища рада юстиції наділена такими повноваженнями, які не можна використовувати щодо суддів. "Скажімо, витребовувати документи, які знаходяться у провадженні, за якими не прийнято жодного рішення. Ми вважаємо, що, перш за все, треба створити інший орган, який буде контролювати та дисциплінувати суддів, і він має належати до суддівського співтовариства, а не до виконавчої влади. Але для цього треба змінювати і Конституцію. Будемо сподіватися, що це буде у порядку денному Конституційної асамблеї, що створено", - додав правозахисник.

У свою чергу, президент Центру "Ла Страда-Україна" Катерина Левченко додала, що в альтернативному звіті також викладено ситуацію в Україні щодо торгівлі людьми, порушення прав жінок та дітей, гендерної дискримінації, а також дотримання прав дитини.

"Необхідно визначитися з координуючим органом. У нас зараз склалась така ситуація, що немає такого органу, який відповідає за права дитини. Розпорошено функції різних установ і відомств, і вони іноді спречаються, хто це має робити... І, звичайно, має бути незалежний контрольний механізм, якого зараз не існує. Добра практика - створення інституту Уповноваженого з прав дитини при Президентові України, але це не є незалежним механізмом. Напевно, це має бути або Омбудсмен з прав дитини, або в Офісі Уповноваженого ВР з прав людини має бути представництво в інтересах дитини", - наголосив голова координаційної ради громадської організації М’АРТ Сергій Буров.

Як повідомляв УНІАН, Рада ООН з прав людини планує 1 листопада 2012 року розглянути урядову доповідь з дотримання прав людини в Україні в рамках проходження Універсального періодичного огляду, який відбувається для кожної країни один раз на 4 роки.