Київ. 18 квітня. УНІАН. До 100-річчя організації українських скаутів «Пласт» по всій країні вже найближчим відбудеться низка святкових заходів.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив виконавчий директор «Пласту» Дмитро Колесник.

Він нагадав, що 12 квітня в Івано-Франківську було відкрито перший у світі пам’ятник «Пластунам, що не зламали своїх присяг». При цьому Д.Колесник відзначив, що кошти на встановлення цього пам’ятника були зібрані самими пластунами.

Відео дня

21 квітня, повідомив він, відзначення дня першої пластової скаутської присяги відбудеться в центрі Києва. Зокрема, пройде історичний квест «100 років скаутингу в Києві». Очікується, що в урочистостях у столиці участь візьмуть пластуни з усієї України.

28-29 квітня святкування відбудуться у Львові. Туди планують приїхати понад 1000 пластунів зі всієї України, а деякі з них саме цього дня складуть свою першу пластову присягу.

Як зазначив Д.Колесник, основний етап святкування відбудеться з 9 по 25 серпня. Спочатку пластуни проведуть 10-денні табори у різних регіонах України. А вже з 19 серпня відбудеться Ювілейна міжнародна пластова зустріч (ЮМПЗ). В рамках цього заходу діти зможуть спробувати себе у історичному, туристичному, інтелектуальному та мистецькому напрямках, виконуючи суспільно корисні справи.

На ЮМПЗ очікується 2,5 тис учасників. «Станом на зараз ми вже маємо зареєстрованих 1700», - сказав Д.Колесник. Організатори чекають на молодь зі США, Канади, Німеччини, Естонії, Австралії, Польщі, Росії, Молдови та інших країн.

«Хочеться похвалитися тим, що український скаутинг і «Пласт» представлені у міжнародних структурах на досить високому рівні», - зауважив член Крайової Пластової ради Ярослав Юрчишин, додавши, що, зокрема, вони представлені у Всесвітньому скаутському русі.

Я.Юрчишин зауважив, що головне завдання будь-якого пластуна, яких в Україні наразі понад 6 тисяч, – щодня робити добрі справи. Тому до ювілею також було організовано проект «100 добрих справ до 100-річчя «Пласту».

«Пластуни в Донецьку, Краматорську, Києві, Львові, Івано-Франківську – по всій Україні – роблять невеличкі справи, які роблять це життя легшим», - сказав Я.Юрчишин і пояснив, що, зокрема, це спілкування з дітьми у дитячих будинках та прибирання занедбаних цвинтарів.

У свою чергу координатор Опікунської ради Пласту, народний депутат України Леся Оробець зазначила, що «Пласт» на три чверті складається з неповнолітніх дітей і на чверть – із волонтерів.

При цьому вона зауважила, що «Пласт» допомагає розвивати в собі організаційні здібності та комунікативні навички, здатність об’єднувати та надихати людей, діяти самостійно та в команді, ставити перед собою цілі та досягати їх.

Л.Оробець висловила переконання, що такий довгий час існування організації свідчить про правильні засади, організаційні навички та здатність до відбору найкращих кадрів.

***Пласт – Національна скаутська організація України, заснована 1911 року. Офіційною датою заснування пластуни вважають день складання присяги на вірність Богові та Україні, що відбулася у квітні 1912 року в приміщенні Львівської академічної гімназії. Присяга була складена під проводом одного із засновників Пласту – Олександра Тисовського.