Київ. 3 квітня. УНІАН. 4 квітня розпочинається прийом заяв для участі у другому доборі кандидатів на посаду судді вперше.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін.

Він нагадав, що у 2011 році ВККСУ вперше провела добір кандидатів на посаду судді за новими правилами, а саме на основі анонімного тестування та кваліфікаційного іспиту. Ця автоматизована процедура була покликана забезпечити конфіденційність та гарантії недопущення стороннього втручання у процес проходження тестування та складення кваліфікаційного іспиту.

Відео дня

І.Самсін повідомив, що завтра розпочинається прийом заяв та документів для участі у другому доборі кандидатів на посаду судді вперше з урахуванням прогнозованої кількості суддів у місцевих судах загальної юрисдикції на 2012 рік. Голова ВККСУ додав, що за розрахунками комісії кількість вакантних посад суддів складає 724 одиниці. За його словами, орієнтовна дата проведення анонімного тестування – кінець травня-початок червня.

Керівник комісії розповів про часткові зміни у процедурі конкурсу, внесені за результатами проведення першого добору. За словами І.Самсіна, з метою оптимізації процесу комісія дійшла висновку, що відповідальність за правильність оформлення і повноту заповнення документів повинен нести сам кандидат, який є юристом з вищою освітою. “Кандидати повинні усвідомлювати всю відповідальність, яка покладається на них при реалізації прагнення стати суддею”, – сказав І.Самсін.

Також відтепер на стадії кваліфікаційного іспиту кожен кандидат буде проходити співбесіду. “Це нововведення стосується більш ретельного підходу до виявлення особистих і моральних якостей кандидатів”, – зауважив І.Самсін.

Крім цього ВККСУ планує наблизити процес виконання практичного завдання до реального процесу вирішення судового спору.