Київ. 28 березня. УНІАН. Мешканці будинку на вул. Бойченка, 5 у Києві побоюються руйнування будинку у зв'язку з ремонтом з переплануванням приміщень на першому поверсі і в підвалі будинку під розміщення магазину «АТБ». Національна продуктова мережа дискаунтерів «АТБ» готова підписати з мешканцями будинку соціальний договір, що передбачає виконання побажань щодо ремонту будинку і прибудинкової території.

Як повідомив представник ініціативної групи мешканців будинку на вул. Бойченка, 5 у Києві Володимир Іванов на прес-конференції в УНІАН 27 березня, мешканці будинку просять генерального прокурора України Віктора Пшонку і Президента України Віктора Януковича втрутитися в ситуацію з руйнуванням будинку в результаті ремонту приміщення під розміщення магазину «АТБ» на першому поверсі і в підвалі.

«Ми хочемо звернутися до цих двох наших керівників країни, ми хочемо висловити своє обурення тим, що відбувається просто беззаконня в нашій країні... Ми відстоюватимемо просто фізичним способом наші будинки і наші інтереси, якщо не втрутиться Президент України і не розбереться в цьому питанні генеральний прокурор Пшонка», - сказав він.

Відео дня

В. Іванов уточнив, що звернення до цих посадовців буде передано найближчим часом.

За словами голови ініціативної групи мешканців будинку на вул. Бойченка, 5 Оксани Лукашевич, ремонт приміщення на першому поверсі, де спочатку розміщувався господарський магазин "Світлячок", і в підвалі будинку під розміщення магазину "АТБ" розпочався 10 січня цього року.

«Це роботи з руйнування будинку. Три зяючі дірки в несучій стіні будинку розміром 2х2 кв. м... Зроблено сходи в підвал, там прорубано отвір для дверей. Планувалося, що це буде під'їзд для розвантаження продуктових машин. Це у дворі будинку, поряд з парадним, під нашими вікнами. Планувалося ще в торцевій стіні будинку зробити проріз для того, щоб ще один під'їзд організувати для розвантаження продуктових машин. Почали зносити нашу зелену зону біля будинку для того, щоб організувати там стоянку і розвантаження фур. Якщо говорити про те, що магазин працює до 22 години, то можна собі уявити, що наше спокійне життя закінчиться з введенням цього магазину», - уточнила вона.

О.Лукашевич додала, що «хрущовка», в якій проживає 60 сімей, перебуває в аварійному стані.

Голова ініціативної групи повідомила, що з 27 січня мешканці будинку «живим ланцюгом» перешкоджають руйнуванню будинку.

За її словами, 14 лютого п.р. мешканці надіслали звернення до адміністрації міста і Дніпровського району, прокуратури Києва і Дніпровського району, Державного архітектурно-будівельного контролю, управління впорядкування, управління житлового господарства, ЖЕК, проте одержали «нейтральні» відповіді.

О.Лукашевич додала, що жодного разу не було надано дозвільних документів на проведення ремонту і перепланування приміщення.

В.Іванов також додав, що будівельна організація проводить реконструкцію приміщення за допомогою некваліфікованих фахівців.

Представник ініціативної групи мешканців будинку на вул. Бойченка, 5 Наталія Мариловцева повідомила, що за даними БТІ, всі нежитлові приміщення в будинку, за винятком невеликої частини, перебувають на балансі у ЖЕКу, а «адекватної реакції від ЖЕКу немає».

У свою чергу юридичний технолог, магістр права Ігор Кизима повідомив, що жителі звернулися за захистом своїх прав до суду. Засідання призначено на 2 квітня у Дніпровському районному суді Києва.

При цьому Н. Мариловцева зазначила, що вимоги мешканців полягають у тому, «щоб вони відновили ті руйнування, які вже зроблено. І щоб вони пішли з цієї території, тому що ми розуміємо за попередніми їх проектами, що існування з ними на одній території практично неможливе».

На думку мешканців будинку, виходом із ситуації, що склалася, могло б стати створення в їх будинку об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Проте, як зазначив І.Кизима, мешканці постали перед деякими проблемами: у будинку перший капітальний ремонт повинна провести держава, а коштів на ці цілі в місцевому бюджеті виділяється недостатньо, там проживає багато пільгових категорій громадян, а питання дотацій не вирішено.

«І найголовніше: роздайте людям їх сумісну власність, вони її здадуть в оренду на прийнятних для себе умовах, і одержуватимуть кошти, за які вони зможуть зробити ту ж роботу, щоб не випрошувати гроші з державного і місцевого бюджетів», - додав юридичний технолог.

Прес-служба корпорації «АТБ» в коментарі УНІАН зазначила, що компанія «АТБ-маркет» готова підписати з мешканцями будинки на вул. Бойченка, 5 соціальний договір, що передбачає виконання побажань щодо ремонту будинку і прибудинкової території.

При цьому компанія вважає за доцільне відкриття продовольчого магазина у зазначеному приміщенні. «Дату відкриття можна буде визначити тільки після вирішення питання поновлення ремонтних робіт», - додали в компанії.

У прес-службі повідомили, що власником приміщення ТОВ «Світлячок» (орендодавцем) одержана Декларація про початок виконання будівельних робіт № КВ 082120399 на виконання ремонту і перепланування нежитлових приміщень під магазин продовольчих і непродовольчих товарів з облаштуванням розвантажувальної рампи на вул. Бойченка, 5 у Дніпровському районі Києва. Договір оренди нежитлового приміщення між ТОВ «Світлячок» і ТОВ «АТБ-маркет» підписано 27 грудня 2011 року строком на п'ять років.

За даними прес-служби, роботи з реконструкції нежитлових приміщень під магазин продовольчих товарів на вул. Бойченка, 5 проводяться на підставі робочого проекту, розробленого проектною організацією ТОВ «Творча архітектурна майстерня А. Володарського».

«До проведення реконструкції було виконано технічне обстеження конструкцій торговельних приміщень 5-поверхового житлового будинку. За результатами вищезгаданого технічного висновку, виконаного у 2011 році ліцензованою організацією «Проектно-будівельна компанія України», роботи з перепланування приміщень і влаштування отворів, передбачені проектом, не вплинуть на основні експлуатаційні характеристики (міцність, надійність, жорсткість) будівлі в цілому і на її основні конструктивні елементи», - зазначили в компанії.