Київ. 26 березня. УНІАН. 44 учасника програми «Доступне житло», що інвестували в будівництво квартир у житловому комплексі «Приозерний» по вул. Здолбунівській, 13 у Києві, будівництво якого не завершено в строк, просять вище керівництво країни взяти під контроль їх ситуацію.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила учасник програми «Доступне житло» Олена Пигіда.

«Я хочу звернутися до вищого керівництва влади з проханням взяти під свій контроль нашу проблему, щоб 44 учасника програми« Доступне житло », а також старі інвестори отримали свої квартири і хоча б у третьому кварталі 2012 року все-таки відсвяткували своє новосілля», - сказала вона.

Відео дня

О.Пигіда зазначила, що в 2010 році цей будинок увійшов до списку об'єктів для добудови і став учасником програми «Доступне житло», яку реалізує Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

«Пройшло два роки, будинок так і не побудований. Усі терміни введення будинку в експлуатацію не виконані. Замість того, щоб пред'явити штрафні санкції до забудовника, фонд (Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву - УНІАН) хоче, щоб ми добровільно підписали чергове перенесення здачі будинку на третій квартал 2012 року. Хоча ми добре бачимо, що і в третьому кварталі 2012 року будинок не буде зданий, оскільки у забудовника фактично немає порожніх квартир, залишилося тільки 32, а також нежитлові приміщення, яких за два роки не продалося жодного», - пояснила інвестор.

За даними представника учасника програми «Доступне житло» Костянтина Лисецького, на добудову об'єкта необхідно 46 млн грн.

«Забудовник збирається залучити кошти від продажу нежилих приміщень - 23 млн грн і паркувальних місць на суму 14 млн грн. Але будинок недобудований, про продаж нежитлових приміщень і мови не може бути, а паркомісця і в добудованих об'єктах дуже важко продаються», - сказав він.

К.Лисецький зазначив, що учасники програми, що інвестували в будівництво даного будинку, зараз готують лист до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з метою з'ясувати, чи проводився економічний аналіз діяльності забудовника в 2010 році та самого об'єкта, а також на яких підставах об'єкт був включений до програми «Доступне житло».

Керівник ініціативної групи інвесторів у ЖК «Приозерний», що об'єднує понад 100 інвесторів-фізичних осіб, Валентина Гуріна вимагає притягнути власника забудовника будинку до відповідальності за невиконання зобов'язань перед інвесторами.

Вона повідомила, що будівництво будинку на 441 квартиру забудовник розпочав у 2006 році, а здача його в експлуатацію, згідно з договорами, була передбачена не пізніше IV кварталу 2007 року.

За даними В.Гуріної, крім інвесторів-фізосіб, які інвестували будівництво через купівлю цільових облігацій, також ще в 2006 році це будівництво профінансували держструктури, такі як Кабінет міністрів, Нацбанк, КМДА, СБУ, "Укрзалізниця", Фонд держмайна, військова частина та інші.

За словами В.Гуріної, в 2006 році (за даними Мінрегіонбуду) загальна сума залучених забудовником інвестицій становила 150 млн грн, що на 13 млн грн перевищувало вартість всього проекту.

Крім того, за словами інвестора-професійного будівельника Володимира Приймака, будівельні норми порушуються, штукатурка і внутрішні стіни будинку руйнуються, оскільки консерваційні роботи в даному об'єкті не проводилися.

У свою чергу юрист, представник інвестора Олександр Зайченко повідомив, що правоохоронні органи відмовляють у порушенні кримінальної справи проти забудовника, мотивуючи «відсутністю відповіді від забудовника на запити правоохоронних органів».

Він уточнив, що 16 березня ц.р. інвестори звернулися до Генпрокуратури і прокуратури Києва з проханням розглянути дії правоохоронців на предмет їх відповідності встановленим нормам законодавства і наявності корупційних дій.

У той же час юрист Наталія Доценко-Білоус зазначила, що у разі придбання житла за допомогою цільових облігацій інвестори ризикують, оскільки ці цінні папери нічим не забезпечені, а в разі призупинення будівництва інвестори не можуть об'єднатися в житлово-будівельні кооперативи, які можуть замінити замовника будівництва та добудувати будинок.

Вона рекомендує інвесторам пред'являти до погашення облігації після закінчення терміну їх обігу, оскільки це буде служити доказом того, що інвестор заявив свої права на майбутню квартиру, а далі відстоювати права на квартиру в судовому порядку.

У той же час президент ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексій Гончарук зазначив, що описана інвесторами об'єкта ситуація є типовою для країни. За даними асоціації, за останні 5 років від протиправної діяльності забудовників в Україні постраждало майже 120 тис. осіб.

Він також зазначив, що в Україні тотально не витримуються вимоги щодо консервації об'єктів, на яких зупинено будівництво.

За словами А.Гончарука, сучасні механізми фінансування будівництва житла створювалися за ініціативи забудовників з метою мінімізації оподаткування. «Кожен з них передбачає наявність у схемі фінансового посередника між забудовником та інвестором, що призводить до збільшення вартості житла, однак, аж ніяк не свідчить про підвищення рівня захищеності інвесторів», - сказав він.

Президент асоціації вважає, що сьогодні жоден з механізмів інвестування в житлове будівництво, що пропонуються чинним законодавством, належним чином не захищає права приватного інвестора.