Київ. 21 березня. УНІАН. Громадськість має вдатися до масових акцій протесту, якщо влада не піде на поступки при ухваленні закону про мирні зібрання.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав правозахисник, представник Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” Михайло ЛЕБЕДЬ.

Він зауважив, що законопроект «Про порядок організації і проведення мирних заходів» у нинішній редакції може «забюрократизувати» питання свободи мирних зібрань.

Відео дня

М.ЛЕБЕДЬ повідомив, що зараз до робочої групи з доопрацювання цього законопроекту було включено групу правозахисників, які є співавторами альтернативного проекту «Про свободу мирних зібрань». Він також наголосив, що таким чином буде розпочато перемовини, які триватимуть близько 2,5 тижнів.

М.ЛЕБЕДЬ висловив переконання, що у випадку, якщо правозахисники і влада не зможуть дійти згоди, громадськість має бути готова до масових акцій протесту.

«Не обов’язково, щоб ми мали спеціальний законопроект для того, щоб захистити нашу свободу зібрань. Не у всіх країнах існують такі спеціальні законопроекти» - наголосив правозахисник, член Громадської ради при МВС, голова правління Інституту “Республіка”, представник Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” Володимир ЧЕМЕРИС.

Він зауважив, що всі законопроекти, які подають представники влади, - «всі вони спрямовані на те, щоб обмежити свободу зібрань в Україні порівняно з тим, що записано в Конституції України і Євроконвенції».

В.ЧЕМЕРИС наголосив, що для того, аби не допустити наступу на свободу зібрань, необхідно цей закон прийняти, але саме в такому вигляді, щоб він відповідав Керівним принципам щодо свободи мирних зібрань Бюро по правам людини ОБСЄ та враховував висновки Венеціанської комісії.

«Наша позиція з самого початку полягала в тому, щоб законопроект №2450 відхилити і замість нього розглядати той законопроект, який розробили представники громадських організацій», - сказав В.ЧЕМЕРИС.

Він також зазначив, що у нинішній редакції законопроекту №2450, зокрема, встановлюється норма про повідомлення влади про захід не менш ніж за 4 дні до його проведення. Правозахисники пояснюють, що таким чином встановлюється «дозвільний» порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією «повідомчому». Законопроект також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу.

Як підкреслив В.ЧЕМЕРИС, якщо зауваження правозахисників не будуть враховані в доопрацьованому варіанті законопроекту, представники громадських організацій вийдуть з робочої групи.

Як повідомляв УНІАН, 15 березня Верховна Рада відправила на повторне друге читання проект закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (№2450).

Як зазначив голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН, профільний комітет парламенту має ще доопрацювати даний законопроект, врахувавши висновки та зауваження Венеціанської комісії.

У свою чергу ряд експертів зазначають, що даний законопроект містить норми, які можуть унеможливити проведення мітингів, оскільки ускладнюється процедура подачі повідомлення про проведення мирного заходу.