Київ. 20 березня. УНІАН. Дніпропетровська область ініціювала створення Громадської платформи впровадження земельної реформи.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Євген УДОД.

 

Відео дня

«Земельна реформа є на сьогодні одним з найглобальніших перетворень у нашій державі. Відповідно, ми розуміємо, що великі зміни неможливі без максимального залучення зацікавлених сторін, максимального обговорення питань, які стосуються земельної реформи», - пояснив ініціативу Дніпропетровської області голова облради.

Є.УДОД зазначив, що платформа створюється, щоб донести до зацікавлених сторін позитивні моменти земельної реформи, а також проводити моніторинг на етапі впровадження реформи і не допускати порушення прав усіх учасників процесу.

Він повідомив, що меморандум про створення Громадської платформи було підписано 15 березня п.р. між ініціативною групою і Дніпропетровською обласною радою.

За словами голови Дніпропетровської облради, до платформи увійшли фермери, громадські організації у сфері земельних відносин, правозахисники.

Методологію роботи платформи розробив Міжнародний центр перспективних досліджень, фінансову підтримку проекту надав Міжнародний фонд «Відродження».

Голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій ТИМЧЕНКО підтримав створення платформи і повідомив про свій намір брати участь у роботі цієї організації.

«Тільки спільними зусиллями ми зможемо завершити земельну реформу і прийняти закон про ринок землі по-справжньому новим, який відповідатиме інтересам держави, а також усіх суб'єктів земельних відносин», - сказав він.

Представляючи перший публічний документ платформи, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола ПУГАЧОВ зазначив, що він є результатом активізації публічного діалогу.

За його словами, публічний діалог за допомогою платформи дасть змогу з'ясувати, чому 80% всіх світових чорноземів, розташованих в Україні, не приносять прибутку, а також уможливить популяризувати земельну реформу, залучити громадськість до моніторингу стану її виконання.

М.ПУГАЧОВ зазначив, що непроведення земельної реформи призведе до того, що тіньовий ринок землі затримає економічний розвиток країни, призведе до політичної нестабільності і зниження рівня довіри населення до влади.

Голова асоціації «Правозахист» Олег КАСПАРОВ уточнив, що Громадську платформу буде створено у формі громадської організації, яка включатиме як послідовників, так і опонентів земельної реформи, а незалежність організації забезпечать правозахисники, які увійшли до її складу, інші громадські організації, журналісти.

Він додав, що структура організації включатиме секретаріат, Комісію громадського контролю і 22 районних організацій (за кількістю районів в області).