Київ. 12 березня. УНІАН. Активісти закликають усіх небайдужих киян взяти участь в громадському обговоренні подальшого розвитку та нинішнього стану забудови столиці України, яке відбудеться завтра в Будинку кіно.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили аналітик ГО «Корпорація стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин МАТВІЄНКО, віце-президент БФ «Київська ландшафтна ініціатива» Володимир КОЛІНЬКО, директор ГО «Інститут міста» Олександр СЕРГІЄНКО та заступник ВГО «Національний екологічний центр України» Олексій ВАСИЛЮК.

Вони також заявили, що виходять зі складу погоджувальної комісії для розв’язання спірних питань між громадськістю і замовником Генерального плану Києва, створеної рішенням Київради від 1 грудня 2011 р., до якої вони були включені без жодних попереджень і погоджень, і про яку вони взагалі дізнались випадково нещодавно зі ЗМІ та звернень киян.

Відео дня

Активісти заявили, що вважають відповідне рішення про створення комісії формальним і безвідповідальним.

О.СЕРГІЄНКО зауважив, що він єдиний з усіх тут присутніх учасників комісії, кого запросили з приймальні головного архітектора Києва взяти участь в розгляді зауважень до Генплану.

“Але коли я проаналізував склад цієї комісії, то з 55 чоловік 26 – це депутати Київради, причому більшість ЧЕРНОВЕЦЬКОГО-ПОПОВА, і люди, які підлеглі голові КМДА ПОПОВУ. Дуже багато в ній представників так званих громадських комітетів при КМДА і при райдержадміністраціях і, зрозуміло, не незалежних людей там немає. І лише кілька осіб, серед яких ми, які дійсно представляють громадські організації, незалежні від міської влади”, - сказав О.СЕРГІЄНКО.

Таким чином, за його словами, керівництво міста на чолі з О.ПОПОВИМ забезпечило більшість у комісії на користь влади.

Як підкреслив К.МАТВІЄНКО, формування комісії відбулося з порушенням норм Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», за якими така комісія має утворюватися з представників громадськості, «які обираються під час громадських слухань» (ст. 21, пункт 8, підпункт 4). Такого обрання не було, а мав місце кулуарний підбір її складу, наголосив активіст.

Він також зверну увагу, що протягом більш як двох місяців комісія не приступила до роботи, її завдання і статус не визначено жодним нормативним актом.

Зі свого боку О.ВАСИЛЮК зазначив, що місту новий Генплан не потрібен, бо є чинний Генплан - розроблений на період до 2020 року, а розробка нового документа є спробою узаконити роздані землі.

“Новий Генплан Києва запланований лише для того, щоб узаконити порушення Генплану чинного. Коли подивитись на те, що висить в інтернеті, на те, що зараз стоїть в Головкиївархітектурі – це картинки того ж самого Генплану, просто в нього домальовані ті діляночки і будиночки, які з’явились рішеннями Київради від 2002 року. Тому ми категорично проти такого нового Генплану”, - зазначив О.ВАСИЛЮК.

“Ми проти цього документа, ми не визнаємо процес його розробки. Ми будемо проти нього позиватися в суді, і відповідно, не можемо брати участь ні в яких комісіях по погодженню”, - додав активіст.

Він звернув увагу, що в створеній комісії лише 6 незалежних представників громадських організацій. “Які в нас шанси вплинути? Ніяких. Це така постановка, яка нам абсолютно не потрібна. Тому ми прийняли рішення заявити про те, що не визнаємо цієї комісії і заявити про вихід з її складу”, - сказав О.ВАСИЛЮК.

К.МАТВІЄНКО наголосив, що новий Генплан в будь-якому разі не може бути прийнятий без аудиту виконання діючого.

“Зараз влада намагається використовувати громадськість “в темну”. Коли при зовнішньому збереженні демократичних процедур вона була присутня при тому, як освячуються рішення, які зовсім не притаманні громадськості... Ми не будемо при цьому присутні. Ми будемо висловлювати думку киян, а не думку влади”, - заявив К.МАТВІЄНКО.

Натомість всім небайдужим киянам активісти пропонуються взяти участь у завтрашніх громадських слуханнях.

“Завтра ми проводимо громадські слухання з тим, щоб все-таки порадитися з компетентною громадськістю. Туди запрошені провідні урбаністи України. З громадськістю ми порадимось на предмет того, яким власне мав би бути Київ”, - повідомив К.МАТВІЄНКО. Захід, за його інформацією, розпочнеться о 12.00.