Київ. 6 березня. УНІАН. Міський голова міста Тростянець Сумської області Юрій БОВА просить Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА перевірити законність спроб депутатів міської ради усунути його з посади.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН сам Ю.БОВА, відповідне звернення він також направив генеральному прокурору України Віктору ПШОНЦІ, міністру внутрішніх справ Віталію ЗАХАРЧЕНКУ, голові Сумської обласної державної адміністрації Юрію ЧМИРЮ, а також Асоціації міст України.

“Не всім місцевим підприємцям до вподоби те, що сьогодні мер міста вимагає сплати податків. Ми протягом останнього року виявили дуже серйозні порушення на деяких приватних підприємствах або у підприємців, де приховуються робочі місця, де не сплачуються податки, де виявлені самозахоплення земельних ділянок. І саме ці підприємці, як я розумію, вирішили побудувати такий ланцюг подій для того, щоб у незаконний спосіб змістити неугодного їм міського голову і поставити на цю посаду ту людину, яка б була слухняною і виконувала вказівки депутатів-бізнесменів”, - сказав Ю.БОВА.

Відео дня

Він пояснив, що група депутатів міської ради з метою незаконного захоплення влади в місті Тростянець організувала нелегітимне депутатське зібрання за межами сесійної зали ради і, назвавши його сесією, без будь-яких законодавчих підстав прийняла ряд необгрунтованих і незаконних рішень щодо звільнення міського голови та секретаря міської ради. Зокрема, Ю.БОВУ звинуватили у веденні підприємницької діяльності, що не сумісно із посадою міського голови.

“Я не займався підприємницькою діяльністю, в чому мене звинуватили працівники УБОЗу (Сумської області - УНІАН). Я жодним чином не приймав ніякої участі в діяльності підприємства, яке я заснував. Я був лише засновником і не приймав участі у його керівництві”, - наголосив Ю.БОВА.

Він підкреслив, що, незважаючи на роз'яснення цим депутатам діючого законодавства, пропозицій про звернення до суду щодо визнання їх рішень рішеннями ради і лише в законний спосіб вирішення питання про звільнення посадових осіб міської ради та обрання нового керівництва, дані депутати продовжують в незаконний спосіб майже щодня, використовуючи фізичний та психологічний тиск, вживати заходів зі заволодіння владними повноваженнями, здійснення реєстрації незаконних документів.

Також Ю.БОВА повідомив, що 5 березня близько 10.00 до приміщення міської ради прибули кілька депутатів Тростянецької міської ради, які почали на підвищених тонах вимагати від працівників міської ради та міського голови провести реєстрацію незаконного документа щодо прийняття на посаду нового секретаря міськради і допуску його до приміщення, у той час як згідно зі статтею 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» дана посада належить до виборних, і підставою для прийняття такої особи на роботу, внесення запису до трудової книжки і відкриття особової справи є відповідне легітимне рішення ради з наявністю належних пунктів та реквізитів, і яке у встановленому порядку Тростянецькою міською радою на жодному з офіційних пленарних засідань сесій не приймалось.

На думку Ю.БОВИ, у діях цих осіб містяться ознаки самовільного присвоєння владних повноважень посадової особи органу місцевого самоврядування, відповідальність за які передбачена ст. 353 Кримінального кодексу України і які повинні бути негайно припинені правоохоронними органами.

У зв’язку з цим у своєму зверненні Ю.БОВА просить Президента України В.ЯНУКОВИЧА, «враховуючи тривалі незаконні дії з боку депутатів міськради, що підривають авторитет державних органів та органів місцевого самоврядування, посягають на порушення конституційного ладу на території міста Тростянець та з метою приведення ситуації в правове русло», терміново провести перевірку вказаних фактів відповідними органами та службами і вжити заходів щодо припинення цих правопорушень.