У Херсоні продовжується переділ ринку пасажироперевезень. 29 лютого в Управлінні транспорту і зв'язку Херсонського міськвиконкому відбулося засідання конкурсної комісії. На заході визначалося, хто з фірм-перевізників гідний працювати на ряді маршрутів обласного центру.

З'ясувалося, що гідні не всі. Наприклад, підприємство «Таксі сервіс», що працює на ринку більше 10 років, втратило два маршрути.

В той же час ці маршрути одержала нова, досі невідома, фірма-перевізник. І, не дивлячись на те, що це підприємство не має власних автобусів, конкурсна комісія визнала нову структуру переможцем з небувалими преференціями: до 14 березня надати ДАІ для перевірки свої транспортні засоби.

Відео дня

Організатором неприємностей, що обрушилися на них, перевізники вважають одного з віце-губернаторів Херсонської області, який до свого приходу на посаду в Херсонську ОГА був власником заводу, що виготовляє автобуси «Анторус».

За заявою Михайла ТКАЧЕНКА, директора ПП «МІС», який вже постраждав від дій віце-губернатора, з ринку вибиваються перевізники, що відмовилися купувати ці автобуси.

За словами М.ТКАЧЕНКА, свого часу віце-губернатор «пропонував нам купити 100 «своїх» автобусів, але ми зробили вибір на користь якісніших автобусів «Богдан». Узяли кредит і купили 72 «Богдани». Нам цей вибір не пробачили. Як тільки він прийшов до адміністрації - на нас посипалися перевірки. При цьому, перевіряючі приходили з уже готовими протоколами. Говориш їм: люди, що ж ви робите! У нас більше 200 чоловік працює. У всіх кредити, сім'я. Вони просто знизують плечима».

«У серпні 2011 року фірма втратила 16 приміських маршрутів і 7 внутрішньо-обласних. А на початку цього року за ініціативою обласного чиновника наше підприємство позбавили ліцензії. Для цього він особисто звертався до міністра інфраструктури України Бориса КОЛЕСНІКОВА, - говорить М.ТКАЧЕНКО. – Що він йому розповідав - невідомо, але ліцензії наше підприємство, найбільше на Херсоні, позбавили».

«Наш колектив у січні написав листа Б.КОЛЕСНІКОВУ. Його підписали 200 чоловік, але відповіді поки немає. Заяви, що керівництво області наводить лад на транспорті, - не коштують виїденого яйця. У Херсоні йде банальний переділ ринку під інтереси однієї людини», - заявив М.ТКАЧЕНКО.

Сам чиновник не заперечує своєї причетності до позбавлення фірми ліцензії. В ході колегії облдержадміністрації 20 січня він заявив, що приватну фірму «МІС», яка здійснює пасажироперевезення на 8 міських маршрутах в Херсоні і володіє найбільшим автопарком власних автобусів в області (більше 70 «Богданов»), позбавили ліцензії саме за його ініціативи.

Також, в одному з інтерв'ю чиновник оцінив річний оборот ринку херсонських пасажироперевезень в 240 млн. грн.