Київ. 5 березня. УНІАН. При підтвердженні права на повернення ПДВ підприємствам-експортерам, податковим органам слід відмовитися від принципу солідарної відповідальності. (Принцип солідарної відповідальності при відшкодуванні ПДВ експортерам передбачає можливість відмови у відшкодуванні, у випадку якщо хоча б один із постачальників підприємства-експортера виявиться недобросовісним платником податків - УНІАН). Таку думку висловив голова Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій КІНАХ у ході круглого столу «Практика неповернення ПДВ: причини, наслідки, шляхи вирішення проблеми», що проходив в УНІАН.

На думку А.КІНАХА, принцип солідарної відповідальності створює українським експортерам величезні проблеми в контексті підтвердження права на відшкодування ПДВ. Голова УСПП так само вважає за необхідне введення штрафних санкцій по відношенню до податкових органів у разі необгрунтованого затягування процедури повернення ПДВ.

Разом із тим, він відзначив певний прогрес у скороченні заборгованості держави з неповерненого ПДВ. «Якщо в березні 2010 року заборгованість із повернення ПДВ становила 20 млрд. грн., то зараз ця цифра майже в 5 разів менша. Дійсно, позитивна динаміка є, але вона стосується в основному великого бізнесу, а я б дуже просив представників Державної податкової служби звернути увагу на те, що у нас відбувається з поверненням ПДВ стосовно середнього й малого бізнесу. Йдеться про тисячі підприємств, для яких питання повернення ПДВ при експорті залишається дуже проблематичним», - додав А.КІНАХ.

Відео дня