Київ, 5 березня. УНІАН. Об'єднання опозиційних партій в єдиний список на виборах до Верховної Ради України не дозволить отримати їм більшу підтримку виборців, аніж за умови окремої участі у парламентській кампанії.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій АНТИПОВИЧ, посилаючись на результати соціологічного опитування.

"Жоден з досліджуваних варіантів об’єднаних списків не дає наразі кумулятивного ефекту – відповідно похід партій на вибори "по одному" дає у підсумку кращі результати, ніж в об’єднанні", - сказав О.АНТИПОВИЧ.

Відео дня

За його словами, респондентам було запропоновано два варіанти об'єднання опозиційних сил і один — провладних партій. Зокрема, йшлося про єдиний список партій "Батьківщина" та «Фронту Змін», а також про єдиний список партії "Батьківщина", «Фронту Змін» та Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Для респондентів також було запропоновано варіант об'єднання Партії регіонів, Народної партії та "Сильної України".

"Єдиний варіант об’єднання, за якого майже досягається кумулятивний ефект, – це єдиний список партій "Батьківщина" та "Фронт Змін". Таке об’єднання наразі готові підтримати 30% виборців, при цьому "по одному" партії можуть отримати 31%. Лише на Заході таке об’єднання дає приріст: 51% – "по одному", проти 53% – "разом", - уточнив соціолог.

За його словами, основна проблема полягає в тому, що прихильники «Фронту Змін» таке об’єднання сприймають гірше (лише 75% прихильників вже готові підтримати єдиний список), ніж прихильники "Батьківщини" (90%).

"Цікаво, що приєднання до цього об’єднання "Свободи" не додає йому електоральної ваги. Єдиний список партій "Батьківщина", "Фронт Змін" та "Свободи" наразі готові підтримати теж 30%, при цьому "по одному" партії можуть отримати до 35%. Лише близько 80% існуючих прихильників "Батьківщини", 70% - "Фронту Змін" та "Свободи" вже готові підтримати таке об’єднання. Важливо, що як прихильники "Батьківщини", так і «Фронту Змін» більш обережніше ставляться до об’єднання "трьох", ніж "двох", - зазначив О.АНТИПОВИЧ.

За словами соціолога, не досягається кумулятивний ефект і при об’єднанні провладних партій. "За єдиний список Партії регіонів, Народної партії та "Сильної України" готові вже проголосувати 21% (виборців), при цьому "по одному" партії можуть отримати 23%", - уточнив він.

Довідка УНІАН. Соціологічна група "Рейтинг" проводила опитування 10-24 лютого 2012 року у всіх регіонах України. У дослідженні брали участь 4 тис. респондентів у віці від 18 років і старше. Статистична похибка за вибіркою становить не більше 1,5 %.