Київ. 5 березня. УНІАН. Фонд Ріната АХМЕТОВА "Розвиток України” оголосив про початок реалізації проекту з підтримки українських музеїв «Динамічний музей».

Про це керівник програм і проектів Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Олеся ОСТРОВСЬКА повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, реалізація проекту триватиме три роки, проект спрямований на розвиток українськими музеями власних ресурсів відповідно до міжнародних музейних стандартів.

Відео дня

В ході реалізації ініціативи один з українських музеїв на конкурсній основі отримає грант на загальну суму до 10 млн. грн., конкретна сума залежатиме від того бюджету, який подасть він сам в рамках проекту. Крім того, ще два музеї за рішенням спеціальної експертної комісії отримають гранти на суму 250 тис. грн. кожен на здійснення окремих заходів з оновлення своєї роботи, які будуть визначені власне у заявці музею на участь в проекті.

"Ми надіслали листи до всіх музеїв в Україні з повідомленням про те, що вони мають можливість подати (до фонду) свої проектні пропозиції, які будуть спрямовані на оновлення підходів в роботі з аудиторією, на оновлення експозиційної роботи, на розвиток людських ресурсів", - наголосила О.ОСТРОВСЬКА.

При цьому представник фонду висловила сподівання, що музей-переможець конкурсу стане освітнім осередком для інших музеїв.

Вона додала, що керівники всіх музеїв, які бажають взяти участь у проекті, мають подати заявки до 13 липня 2012 року. У проекті можуть брати участь музеї державної та комунальної форм власності, колекції яких належать до державної частини музейного фонду України, а загальний річний бюджет перевищує або дорівнює 1 млн. грн.

О.ОСТРОВСЬКА зауважила, що музей-отримувач гранту зможе розвинути власні ресурси відповідно до міжнародних музейних стандартів, а також реалізувати проекти, що матимуть експериментальний характер або базуватимуться на досвіді вітчизняних і зарубіжних музеїв. Зокрема, ідеться про нові форми просвітницької роботи, нові принципи формування та презентації музейних колекцій, нові способи адміністративної роботи тощо.

«Оновлений музей наблизиться до своєї аудиторії, він отримає можливість стати жвавим осередком культурного обміну», - підкреслила вона.

"Ми сподіваємося, що музей, який отримає грант, стане прикладом для інших і сприятиме стабільному розвитку музейних програм надалі", - наголосила О.ОСТРОВСЬКА.

У свою чергу, головний хранитель Національного художнього музею України Юлія ЛИТВИНЕЦЬ зауважила, що не може говорити про те, що із музейної справою в Україні все добре, адже музеї працюють за старою радянською системою.

"Мені здається, що саме співпраця з такими фондами, такими проектами може підштовхнути до певних змін і не тільки в самих музеях, а й у відношенні до самих музеїв", - наголосила Ю.ЛИТВИНЕЦЬ.

Член правління Українського центру музейної справи Владислав ПІОРО висловив сподівання, що від реалізації проекту «Динамічний музей» виграють не лише ті музеї, що отримають гранти, а й інші, оскільки зможуть використати позитивний досвід переможців.