до Президента України, Верховної Ради України, урядовців та української спільноти щодо Закону України, прийнятого 22 вересня 2011 р. з реєстр. № 3778-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів», що надійшов на підпис Президентові України.

Шановний Вікторе Федоровичу!

Українські споживачі тютюнової продукції, чисельність яких перевищує 9 мільйонів осіб з числа дорослого населення України, чиї інтереси представляє в тому числі і наша громадська організація - «Свобода вибору», висловлюють свою глибоку стурбованість окремими положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» за № 3778-VI від 22.09.2011, який надійшов з Верховної Ради України до Вас на підпис.

Відео дня

Відкрите звернення громадської організації «Свобода вибору»Ми усвідомлюємо, що тютюнопаління викликає неоднозначне ставлення в українському суспільстві і має як прибічників, так і супротивників. Проте тютюнова продукція у нашій країні є легальною, тобто такою, що має право на існування поруч з іншими споживчими товарами, а отже - інформація про неї повинна бути доступною. Ця продукція користується попитом у більш як третини дорослих споживачів країни, кожен з яких має право вільного, свідомого і гарантованого законодавством вибору: споживати легальну тютюнову продукцію, чи - ні. При цьому ми цілковито визнаємо, що вільне право на куріння не повинно порушувати прав інших громадян, які не курять.

Занепокоєні прогресуючою тенденцією до постійного та цілеспрямованого обмеження прав і свобод тієї частини споживачів, які зробили свідомий вибір на користь куріння, ми висловлюємо рішучий протест проти зазначеного закону. Заборона на отримання будь-якої інформації щодо тютюнової продукції в місцях її продажу, яка бездумно впроваджуються у пункті 3 розділу І закону № 3778-VI, унеможливлює надання споживачу необхідної інформації для порівняння та аналізу властивостей цих товарів, й також для того, щоб визначитись: курити йому, чи ні.

Законом України «Про захист прав споживачів» встановлено, що будь-який споживач має право знати достовірну інформацію щодо споживчих властивостей товару, аби зробити поінформований вибір. Так само це справедливо і до тютюнової продукції, яка легально виробляється за технологічними регламентами та стандартами, під жорстким наглядом за якістю з боку держави. Той факт, що людина позбавляється права на інформацію про продукт лише на підставі того, що це не подобається супротивникам куріння, а не базуючись на об’єктивних засадах, є проявом дискримінації.

Інформація щодо тютюнової продукції за своєю правовою сутністю не є рекламою, більше того усі види реклами тютюнових виробів забороні в Україні вже не перший рік. Інформація про тютюнову продукцію є вимогою Законів України «Про захист прав споживачів» та «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» в частині інформування споживача про якісні характеристики товару.

Таким чином, зазначена заборона не тільки порушує закріплені Конституцією права громадян на вільний вибір і споживання будь-якого товару, який знаходиться у вільному обігу, але й сприяє збільшенню тіньового виробництва підробленої продукції, контрабанди тютюнових виробів та несанкціонованої, безконтрольної торгівлі з поступовим заміщенням легально виробленої продукції товарами незаконного походження.

З огляду на все вищесказане ми просимо Вас, шановний Вікторе Федоровичу, захистити права і свободи третини дорослого населення України, які курять, та на плечі яких лягає обов’язок сплати акцизних податків на тютюнові вироби, що складають суттєву частину державного бюджету України.

Віримо, що і в подальшому, Ви, шановний Вікторе Федоровичу, як гарант Конституції будете послідовно відстоювати конституційні права громадян України, і звертаємось до Вас з проханням застосувати право на вето щодо Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів) .

З повагою,

лідер громадської організації «Свобода вибору» Євген Корнєєв