Київ. 2 березня. УНІАН. Правозахисники наполягають на перевірці підписів народних депутатів під поданнями за кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Про це правозахисники заявили сьогодні прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, голова Міжнародної Ліги захисту прав громадян Едуард БАГІРОВ повідомив, що у приватних розмовах з ним деякі народні депутати повідомили, що, ставлячи свій підпис в опитувальному листі за висунення одного з кандидатів на посаду Омбудсмана, вони не знали, за що саме підписуються.

Відео дня

Е.БАГІРОВ висловив переконання, що це стало наслідком того, що в законі, який визначає порядок виборів Омбудсмана, є «моменти, які дозволяють маніпулювати» при висуненні кандидатів. Зокрема, за його словами, в законі немає чітко визначеного зразка опитувального листа та не визначено, хто саме може збирати підписи депутатів.

Правозахисник зауважив, що звернувся до голови Верховної Ради Володимира ЛИТВИНА і всіх фракцій з проханням створити комісію з перевірки кожного підпису в опитувальних листах.

«Якщо ті депутати, з якими я розмовляв (їх два десятки), будуть справжніми чоловіками, вони зізнаються, що вони підписувалися не знаючи за що» - наголосив Е.БАГІРОВ.

Він додав, що також вимагає від парламенту виправити недоліки у законі про вибори Омбудсмана.

Правозахисник висловив переконання, що Омбудсмана мають обирати громадяни на всеукраїнському референдумі.

У свою чергу, голова Міжнародного Комітету захисту прав людини Ігор ДАНІЛОВ висловив переконання, що жоден з висунутих наразі кандидатів не зможе так само якісно виконувати свої обов’язки на цій посаді, як це робила попередній Омбудсман Ніна КАРПАЧОВА.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого 2012 року збіг термін повноважень Уповноваженого ВР з прав людини Н.КАРПАЧОВОЇ, яка тричі обиралася на цю посаду: у 1998, 2003 і 2007 роках.

Відповідно до Закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», Омбудсман призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Кандидатів на цю посаду мають право пропонувати 113 народних депутатів і голова ВР. «За» мають проголосувати не менше 226 народних депутатів.

До парламенту надійшло два подання від 124 народних депутатів і 125 народних депутатів щодо кандидатур на посаду Омбудсмана - співголови Харківської правозахисної групи Євгена ЗАХАРОВА та уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Валерії ЛУТКОВСЬКОЇ.

Уповноважений призначається строком на п'ять років, який починається з дня складення ним присяги на сесії ВР.

29 лютого В.ЛИТВИН спрогнозував, що 13 березня у парламенті відбудеться голосування щодо обрання Уповноваженого ВР з прав людини.