Київ. 29 лютого. УНІАН. Громадський рух "Не будь байдужим!" оприлюднив доповідь щодо порушення прав україномовних громадян у період з березня 2010 року по січень 2012 року, у якій висловив занепокоєння цілеспрямованими діями влади проти поширення престижності української мови.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила директор руху "Не будь байдужим!" Оксана ЛЕВКОВА.

"Влада всіх рівнів цілеспрямовано уникає поширення престижності та функціональності української мови. Керівництво як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях завуальовано вживає заходів щодо маргіналізації української мови шляхом заміни її на іноземну - російську - мову", - сказала О.ЛЕВКОВА.

Відео дня

Експерт також звернула увагу на те, що окремі представники загальнодержавної влади та більшість можновладців на місцях прямо нехтують своїми обов'язками щодо забезпечення всебічного та повного функціонування української мови.

"Непоодинокими є випадки зневажливого ставлення до державної мови представниками влади всіх рівнів. Доволі часто мовні права громадян з боку владних інституцій ігноруються, за українську мову можна постраждати як матеріально, кар'єрно, так і фізично", - додала вона.

У свою чергу юрист руху Юрій ФАРТУШНИЙ зауважив, що принципи рівноправності та недопущення дискримінації, у тому числі за мовною ознакою, лишаються на рівні декларацій. "Наприклад, ми зафіксували 4 випадки відмови у працевлаштуванні за мовною ознакою", - зазначив юрист.

Ю.ФАРТУШНИЙ уточнив, що в доповіді досліджувалися "мовні" позиції центральної та місцевих влад, а також побутовий рівень функціонування української мови. За його словами, аналізувалися випадки, що висвітлювалися на Інтернет-ресурсах та у засобах масової інформації.

Експерти звернули увагу на законодавчі ініціативи представників влади. Зокрема, йдеться про проекти законів "Про мови в Україні", "Про засади державної мовної політики", про внесення змін до законів "Про телебачення і радіомовлення" ы "Про дошкільну освіту", які, на думку експертів, звужують використання української мови.

У доповіді також зазначаються факти зневажливого ставлення до державної мови з боку міського голови Одеси Олексія КОСТУСЄВА, екс-голови Донецької облдержадміністрації Анатолія БЛИЗНЮКА, мера Донецька Олександра ЛУК'ЯНЧЕНКА, мера Миколаєва Володимира ЧАЙКИ.

Крім того, експерти наголошують на звуженні використання української мови у дитсадках, громадських закладах відпочинку, на фактах закриття україномовних шкіл на сході України.

У доповіді також наводяться приклади порушення мовних прав громадян у церквах. Зокрема, експерти зазначають, що у багатьох містах сходу та півдня України конфесії, які проводять богослужіння українською мовою, не можуть отримати дозволи на будівництво своїх храмів.