1 березня о 15 год. у фойє Малого залу Національно музичної академії України ім. П. І. Чайковського (ІІ поверх) відбудеться презентація видання: Культурологічний словник / За ред. В .І . Рожка та О .В . Антонюка. – К.: НМАУ ім. П.І. Чайковського, 2011р. – 464 с. Авторський склад – науковці Академії. Словник приурочено до 100-річчя Академії, що відзначатиметься у 2013 році.

Національна музична академія України ім. П .І . Чайковського є одним із найбільших музичних закладів у Центральній та Східній Європі. На всіх етапах своєї діяльності професорсько-викладацький колектив збагачував традиції українського мистецтва, засвоював здобутки європейських музичних культур, удосконалював свій професіоналізм. На сьогодні тут зосереджено потужний науково-педагогічний потенціал, що забезпечує підготовку музикантів світового рівня і формування музично-творчої еліти українського суспільства як національного суб`єкта світової культури.

Інноваційним у діяльності колективу Академії стала його участь у формуванні такого фундаментального науково-навчального комплексу, як культурологія. Саме культурологічний словник є спробою репрезентувати підхід до культурології як науки, що формується на стику соціальних і гуманітарних знань про людину і суспільство, предметом якої є культура як цілісність, специфічна функція людського буття в його історичному розвитку. Кожна наука, з якою співвідноситься культурологія, поглиблює уявлення про культуру, доповнює її специфічним компонентом знань, систематизує їх, типологізує, створюючи картину культури певної епохи.

Відео дня

Міждисциплінарний характер культурології дає змогу їй як самостійній науковій дисципліні акумулювати знання різних наук про культуру в цілісну інтегративну систему, формувати уявлення про сутність, функції, структуру й динаміку культури, а також моделювати культурні образи різних епох, народів, конфесій тощо. ЇЇ головним завданням є розвиток та поширення в українському соціумі систематизованих об`єктивних знань про культуру, а для студентської молоді, зокрема, навчити осмислювати реалізм культурних процесів, виявляти й розуміти взаємозв`язки різних складових культур, толерантно ставитися до суспільної та етнонаціональної різноманітності культурних форм.

Особливості змісту словника зумовили його структуру: до нього увійшли статті, в яких розкрито сутність культурології як синтетичної галузі знань, сформованої на стику філософії культури, культурної антропології, соціології культури, теорії культури, етнології, психології культури, історії. Комплексно розкрито сутність культурології як цілісної наукової дисципліни, що складається з двох частин: перша (фундаментальна) осмислює культуру щодо її теоретичного та історичного пізнання; друга (прикладна) орієнтована на використання фундаментальних знань про культуру з метою прогнозування, проектування та регулювання актуальних процесів у суспільстві.

У словнику розкрито предметну галузь культурології, її суб`єктивно-об`єктивну детермінацію, основні поняття шкіл, напрямків, провідних дослідницьких підходів до вивчення культури.

Словник містить визначення і тлумачення найважливіших термінів, понять, категорій, принципів, методів, що розкривають сутність культурології як фундаментальної науки і навчальної дисципліни.

Розрахований на широке коло читачів: студентів, аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів у галузі гуманітарних знань.

Акредитація за тел.:

279-68-61 

270-50-99