Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ дав доручення прем'єр-міністрові України Миколі АЗАРОВУ і генеральному прокуророві України Віктору ПШОНЦІ перешкодити незаконному поглинанню комбайнобудівного підприємства ТОВ “Херсонський машинобудівний завод”.

Про це йдеться в дорученні Президента України від 23 лютого 2012 року, копію якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

Цим документом М.АЗАРОВУ доручено вжити передбачені законом заходи «відносно: недопущення протиправного поглинання і захоплення майна товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський машинобудівний завод» та інших підприємств, які здійснюють діяльність у сфері сільськогосподарського машинобудування». Також главу уряду зобов'язують активізувати розвиток виробництва сільськогосподарської техніки.

Відео дня

В той же час В.ПШОНЦІ доручено забезпечити «перевірку фактів спроб протиправного поглинання і захоплення майна товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський машинобудівний завод». Крім того, глава держави пропонує генеральному прокуророві забезпечити участь «органів прокуратури під час розгляду судами суперечок, предметом яких є питання визнання недійсним мирової угоди, підписаної 16 червня 2007 року ВАТ «Херсонські комбайни».

Нагадаємо, НВП ТОВ «Херсонський машинобудівний завод» створено на базі найбільшого в СРСР виробника сільгосптехніки - заводу ім. Петровського. ТОВ “Херсонський машинобудівний завод” було створене на базі виробничих потужностей ВАТ “Херсонські комбайни” в 2006 році.

У 2007 році завод купив нинішній власник Олександр ОЛЕЙНИК у власника групи «Інтерпайп» Віктора ПІНЧУКА.

Після підписання мирової угоди всі активи попереднього власника перейшли до ТОВ «НВП «Херсонський машинобудівний завод».

Підприємство спеціалізується на виробництві складної сільськогосподарської техніки. Підприємство є єдиним в Україні виробником зернозбиральних комбайнів “Славутич”. З 2012 року підприємство повністю перейшло на випуск комбайнів нового покоління «Скіф».

У грудні 2011 року виробничий процес на ХМЗ був зупинений і всі працівники підприємства офіційно відправлені в оплачувані відпустки.

14 грудня 2011 року колегія суддів Господарського суду Херсонської області за позовом першого заступника прокурора Херсонської області на користь держави в особі облуправління Пенсійного фонду України відмінила рішення цього ж суду від 25 червня 2007 р. про мирову угоду між ВАТ «Херсонські комбайни», комітетом кредиторів ВАТ і ТОВ «Херсонський машинобудівний завод», який приймав на себе боргові зобов'язання вказаного ВАТ.

20 грудня 2011 року працівники «ХМЗ» пікетували Кабінет міністрів України на знак протесту проти тиску місцевих органів влади і силових структур і спроб рейдерского захоплення підприємства.

«З 1 грудня завод не працює, всі знаходяться у відпустці за свій рахунок. До вчорашнього дня ми всі брали участь в акціях протесту біля стін Херсонської облдержадміністрації, а у зв'язку з тим, що обладміністрація не хоче знайти з нами спільну мову, з сьогоднішнього дня працівники нашого заводу пікетують Кабінет міністрів», - сказав директор ТОВ НВП «ХМЗ» Віктор СЛОБОДЯНЮК.

Юрист підприємства Вікторія ШАРОЄВСЬКА повідомила, що господарський суд Херсонської області визнав недійсною мирову угоду, укладену в 2007 році, і відмовив компанії, що володіє майновим комплексом «ХМЗ», в участі в розгляді справи як третьої особи. «Суд виніс ухвалу, якою мирова угода визнана недійсною. Ми вважаємо, що це судове засідання і розгляд справи проводилися з грубими порушеннями. Дана ухвала сьогодні нами оскаржена, і вона не вступила в силу», - сказала вона.

За словами власника ТОВ НВП «ХМЗ» О.ОЛЕЙНИКА, тиск на підприємство ініційований структурами, зацікавленими в імпорті до України комбайнів виробництва Білорусі і Росії, які є прямими конкурентами комбайнів виробництва «ХМЗ».

«Тиск посилився за рахунок того, що продукт, який ми робили, сьогодні перевершує зарубіжні аналоги, тому зачіпає інтереси компанії, яка ввозить цю техніку до України. Інтерес ми бачимо для одних - прибрати конкурента з ринку зернозбиральних комбайнів, а для інших - це 75 га землі в центрі Херсона», - сказав він.

На думку заводчан, одна з головних цілей рейдерів - знищення єдиного крупного виробника складної сільгосптехніки в Україні. Прибравши з ринку вітчизняного виробника, імпортно-орієнтовані фінансові групи зможуть, відкинувши дипломатичний етикет, брати керівництво країни «за горло» і вибивати для свого бізнесу будь-які преференції: митні пільги, дотації, довгі кредити, що завгодно, хоч примусовий викуп.

За словами В.СЛОБОДЯНЮКА, «на митних терміналах скупчилося імпортної техніки на мільйони доларів. Вони чекають, коли нас зламають. Тоді, «український» комбайн можна буде «випускати» в будь-якій велосипедній лавці. Тільки з вітчизняного у ньому буде бирка - «Зроблено в Україні».

Судові засідання по апеляції керівництва ХМЗ на рішення колегії Херсонського обласного госпсуду відбулися в Одеському апеляційному господарському суді 16 січня і 2 лютого 2012 року. Чергове засідання призначене на 28 лютого.