Київ. 15 лютого, УНІАН. В УНІАН презентовано науково-практичний коментар до Закону України “Про вибори народних депутатів України”.

Кандидат юридичних наук, професор права, народний депутат України II та IV скликань Верховної Ради України Віктор МУСІЯКА під час презентації науково-практичного коментаря до Закону України “Про вибори народних депутатів України”, співавтором якого він є, зазначив, що політичні сили, які знаходяться в парламенті України, значною мірою зробили закон про вибори депутатів таким, що “має їм допомогти зберегти, як мінімум, цю владу, якщо не збільшити представництво у ній”.

За його словами, в ухваленому парламентом України в листопаді 2011 року законі про вибори “є ціла низка положень, які викликають в суспільстві очікування - або позитивні, або, на жаль, значною мірою негативні”.

Відео дня

В.МУСІЯКА зазначив, що в тому випадку, якщо законодавці захочуть удосконалити даний закон, то “вони зможуть в коментарях чимало цікавих для них ідей почерпнути”. “Можна не погоджуватися з якимись нашими авторськими інтерпретаціями закону, але там немало корисного і цікавого”, - додав він. При цьому експерт зазначив, що прокоментовано не тільки Закон “Про вибори народних депутатів України”, “але й масу положень інших законів, які дотичні до тих чи інших положень цього закону”.

В.МУСІЯКА наголосив, що зараз чимало йдеться про те, що “парламент або сам підступиться до зміни закону, або це відбудеться за рішенням Конституційного Суду України, який покладе на парламент обов’язок привести у відповідність до рішення КСУ положень закону, які визначать як неконституційні”. Він зазначив, що в закон про вибори депутатів була з самого початку закладена “неконституційна норма” щодо обрання одночасно однієї людини і в мажоритарному окрузі, і по списку партії, тому що людина двічі балотується і це порушує права інших осіб. За його словами, ще одним “неконституційним положенням” закону є порядок формування окружних і дільничних виборчих комісій.

В.МУСІЯКА не виключає, що може бути подання до КСУ щодо неконституційності , зокрема, цих норм закону, але воно не розглядатиметься до початку виборчої кампанії, а буде відкладено КСУ “в шафу, на чергу, і буде витягнуто це подання десь під час виборчої кампанії і ось тоді в нас може виникнути дуже неприємна ситуація, і я не хочу навіть прогнозувати, чим це все може закінчитися, і які наслідки можуть бути”. “Ми вже бачили рішення Конституційного Суду щодо Конституції і тут теж можуть бути цікаві рішення”, - додав він.

На уточнююче запитання УНІАН, чи можливий варіант, що влада, при несприятливих для себе можливих результатах виборів, звернеться до КСУ з приводу неконституційності всього закону і вибори будуть зірвані, В.МУСІЯКА зазначив, що це один із варіантів. “Я не виключаю, що наш КСУ може визнати так, як Конституцію визнав неконституційною, і цей закон”, - наголосив він. При цьому додав: “Я не виключаю, що в документ закладалося усвідомлено положення явно неконституційне (йдеться про можливість балотування однієї людини і по округу, і по списку партії - УНІАН) з метою використати його у відповідний момент”.

Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, доцент факультету правничих наук Національного університету “Києво-Могилянська академія” Володимир СУЩЕНКО, який є одним з співавторів Коментаря, зазначив, що важливою складовою цієї праці є “висловлення правової позиції, а не політичної, не заангажованої, виходячи зі свого фахового життєвого досвіду”. Він зазначив, що зараз вже розповсюджується інформація щодо можливих змін, які начебто готуються до цього закону, тому якщо це буде готуватися, то даний Коментар буде корисним, зокрема, для народних депутатів. “І ідеї можуть бути творчо використані і застосовані”, - додав він. За його словами, важливо, щоб був удосконалений виборчий процес.

Керуючий партнер юридичної фірми Constructive Lawyers Олексій ГОНЧАРУК наголосив, що група науковців, юристів “спробувала незалежно і фахово відкоментувати те, що прийняли народні обранці”. Він зазначив, що науково-практичний коментар до Закону України “Про вибори народних депутатів України “це не стільки комерційний, скільки соціальний проект”. За його словами, “ще будуть і семінари, і брошури, будемо намагатися, можливо, навіть іти в люди і щось комусь пояснювати, доводити, тому що вихід із ситуації, яка сьогодні склалася в країні, ми бачимо лише через підвищення культури населення, адже ніхто, крім нас самих, не допоможе нам обрати нову владу”. При цьому уточнив також: “Які б ми механізми не виписували, але якщо ми самі в останній момент пішли і продалися за гречку, то ніякі механізми нам не допоможуть”.

О.ГОНЧАРУК повідомив, що Коментарі вийшли накладом 1000 примірників і їх можна замовити через Інтернет або придбати в магазинах Києва.