Київ. 13 лютого. УНІАН. Члени Експертної ради з питань розвитку газової промисловості і ринку природного газу України вважають, що створення газотранспортного консорціуму за участю України, Росії і ЄС є найбільш оптимальним варіантом.

Таку думку українські енергетичні експерти висловили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами секретаря Експертної ради, генерального директора ТОВ «Нафтогазбудінформатика» Леоніда УНІГОВСЬКОГО, українські підземні сховища газу (ПСГ) є достатньо важливою складовою енергобезпеки Європи.

Відео дня

«На наш погляд, найбільш ефективним інструментом для реалізації цих перспектив є створення тристороннього консорціуму. Консорціум, в який можуть входити з одного боку російський «Газпром», з іншого боку – це європейські газові трейдери і безперечно українська компанія», – сказав він.

Президент Української нафтогазової академії, колишній заступник міністра палива й енергетики Богдан КЛЮК також наголосив на важливості створення тристороннього газотранспортного консорціуму.

«Реконструкція сховищ газу може дати можливість відбору газу в піковий час, при нормальній реконструкції, до 600 млн. куб. м. Але тут необхідна серйозна реконструкція, серйозні інвестиції. І якщо буде створено тристоронній консорціум, то будуть вкладені відповідні інвестиції. Цю роботу необхідно проводити і вона дасть нормальний економічний і народногосподарський ефект», – сказав Б.КЛЮК.

У свою чергу, як відзначив екс-директор ДК «Укртрансгаз» Ярослав МАРЧУК, «сьогодні дійсно потрібна консолідація сил: і європейських компаній, які забезпечують транспортування газу споживачам у Європі; української компанії-власника цього комплексу (газотранспортна система України – УНІАН) і тих, хто сьогодні має достатньо природного газу».

Нагадаємо, Україна в переговорах з Росією наполягає на створенні тристороннього (Україна, Росія, ЄС) консорціуму з модернізації й управлінню ГТС. Росія поки що не підтримує такого варіанту, наполягаючи на двосторонньому (Україна, РФ).

У ЄС підтримують ідею тристороннього консорціуму і чекають згоди на це з боку Росії.