Київ. 26 січня. УНІАН. Громадянський рух “Спільна справа” заявляє, що влада почала чинити тиск на майбутніх потенційних незалежних та опозиційних кандидатів у народні депутати України.

Про це координатор Громадянського руху “Спільна справа” Олександр ДАНИЛЮК заявив на прес-конференції в УНІАН.

Він переконаний, що найсильніших кандидатів очікує «зачистка» силовими і фіскальними органами. За словами О.ДАНИЛЮКА, цей процес вже розпочався. Для прикладу він навів ситуацію з головою громадського об’єднання «Селянський фронт», співвласника ТОВ “Агрофірма Корнацьких” Аркадія КОРНАЦЬКОГО. При цьому О.ДАНИЛЮК додав, що це перший зафіксований випадок, але припустив, що подібних незафіксованих випадків в Україні вже багато.

Відео дня

О.ДАНИЛЮК наголосив, що проти А.КОРНАЦЬКОГО, який є “фаворитом на своєму окрузі і який не приховував свого наміру балотуватися до Верховної Ради України, чиняться прямі репресії з боку прокуратури, міліції, податкової, упереджено діють судові органи”.

Він зазначив, що, “згідно з дослідженням тижневика “Коментарі”, А.КОРНАЦЬКИЙ є найреальнішим кандидатом (у народні депутати - УНІАН) у кількох районах, зокрема, Первомайському та Кривоозерському районах Миколаївської області”. При цьому О.ДАНИЛЮК додав, що на Миколаївщині розташований головний офіс агрофірми А.КОРНАЦЬКОГО, що обробляє 16 тисяч гектарів орендованих у селян земель.

О.ДАНИЛЮК стверджує, що, “за наявною інформацією, провладним кандидатом по даному виборчому округу буде “литвинівець”, який є заступником голови Миколаївської облдержадміністрації”. “З А.КОРНАЦЬКИМ неодноразово проводилися “профілактичні” бесіди, через знайомих передавали, що йому не варто думати про політичну кар’єру”, - додав координатор руху “Спільна справа”.

Адвокат ТОВ “Агрофірма Корнацьких” Євген НІКОЛЕНКО зазначив, що у травні 2011 року на агрофірмі була проведена планова комплексна перевірка щодо дотримання вимог податкового законодавства, і фахівці не знайшли жодних порушень. Він зазначив, що позапланова перевірка може призначатися у випадках, визначених законодавством. Водночас адвокат заявив, що “з порушенням законодавства була призначена ще позапланова перевірка”. Є.НІКОЛЕНКО додав, що “призначено перевірку з порушенням вимог статті 78 Податкового кодексу, а саме - наказ про проведення цієї позапланової перевірки підписаний не тією особою, яка за законом має на це право”. Він додав, що на даний час цей наказ оскаржено в окружному апеляційному суді.

Є.НІКОЛЕНКО сказав, що одночасно податкові органи звернулися до суду стосовно розкриття банківської таємниці з метою доступу до рахунків агрофірми. Вони мотивують свої дії порушенням оперативно-розшукової справи за фактами ухилення посадових осіб фірми від сплати податків.

О.ДАНИЛЮК наголосив, що рух “Спільна справа” поінформує громадськість про ситуацію навколо А.КОРНАЦЬКОГО представництво ОБСЄ в Україні та інші міжнародні моніторингові організації. За його словами, це необхідно зробити, щоб зупинити протиправні дії влади, а також “максимально попередити на майбутнє події щодо інших незалежних та опозиційних кандидатів” у народні депутати.