24 січня в УНІАН відбулась прес-конференція на тему: «Проблеми податкового законодавства: бути чи не бути внутрішньому та в'їзному туризму в Україні?». Організатором виступила Асоціація туроператорів Криму і Севастополя (АТКіС). Присутні на прес-конференції мали змогу поспілкуватися з Рустамом Темиргалієвим (Головою Постійної комісії ВР АР Крим із санаторно-курортного комплексу і туризму), Борисом Вихристенко (Президентом Туристичної асоціації України) і Борисом Зелінським (Президентом Асоціації туроператорів Криму і Севастополя).

07.07.2011 була прийнята нова редакція Податкового кодексу України, де, серед іншого, викладена в новій редакції стаття 207 Кодексу, що регулює порядок оподаткування ПДВ туристичних послуг. Внаслідок вищевказаних змін туроператори з внутрішнього та в'їзного туризму України змушені нести податковий тягар по додатковій оплаті ПДВ, що негативно позначилося на розвитку даних видів туризму в Україну і, як наслідок, на її туристичній галузі в цілому. Як зазначив у своєму вступному слові Рустам Темиргалієв: «Дія цього закону призвела до цілого ряду суперечностей на ринку туристичних послуг. Можна сміливо стверджувати, що ця стаття обмежує права туроператорів, що працюють на внутрішньому і в'їзному туризмі, і, навпаки, стимулюють операторів виїзного туризму».

Про протиріччя на сьогоднішньому туристичному ринку України говорив і Борис Зелінський: «З одного боку, влада стверджує, що туризм є нашим пріоритетом, зокрема, в світі «Євро-2012». Ми розвиваємо власну інфраструктуру, проте, враховуючи нинішнє положення речей, як ми збираємося використовувати цю інфраструктуру після Чемпіонату?»

Відео дня

Українські туроператори, що займаються внутрішнім і в'їзним туризмом, стурбовані таким станом речей. Адже держава, по суті, підтримує туроператорів, які вивозять туристів з України, а не тих, хто цих туристів привозить в Україну. На жаль, і на сьогоднішній день не створено будь-які преференції для тих турфірм, які регулярно рекламують Україну за кордоном, беручи участь у міжнародних туристичних виставках, організовуючи рекламно-інформаційні тури для іноземних туроператорів в Україну.

За підсумками конференції її організатори вважають за доцільне виступити з такими ініціативами:

1) Виключити пункт 207.6. з статті 207 ПКУ;

2) Дозволити туроператорам включати вхідний ПДВ у витрати починаючи з 01.01.2011г.;

3) повернути діючі раніше норми про застосування ставки ПДВ 0% до експорту туристичних послуг;

4) надати право підприємствам, при визначенні об'єкта оподаткування відносити до складу витрат суми, сплачені ними на відпочинок та оздоровлення своїх працівників в українських санаторіях і будинках відпочинку.

На думку президента Асоціації туроператорів Криму і Севастополя Бориса Зелінського, «подібні податкові новації мають сприяти підвищенню конкурентоспроможності вітчизняного туристичного продукту, стимулювати розвиток внутрішнього і в'їзного туризму, збільшення туристичного потоку в Україну і, як наслідок, зробити позитивний вплив на її економіку».

ДОВІДКА:

Асоціація туроператорів Криму і Севастополя (АТКіС) створена 22.09.2011г., у м. Сімферополі, об'єднує 7 туроператорів Криму і Севастополя: ТОВ «Кандагар», ТОВ «СНП-Крим», ТОВ «Генуя-тур», ПП «Кримське бюро подорожей та екскурсій», ТОВ «Сан Лайн», СУБП «Рамут-Севастополь-тур», ТОВ «СП «Тур Етно», офіс в м. Севастополі. Президент - Б. Зелінський, віце-президент - І. Полянська.

Тел. (0692) 54-26-14, direct@atcis.com.ua,

контактна особа - Катерина Шокурова, прес-секретар АТКіС

www.kandagar.com