Київ. 24 січня. УНІАН. Туристичні оператори, що працюють на ринку внутрішнього і в'їзного туризму, наполягають на внесенні змін до Податкового кодексу для скасування пункту 6 статті 207, який покладає на туроператорів внутрішнього і в'їзного туризму додаткове податкове навантаження.

Про це повідомив член президії Верховної ради АР Крим Рустам ТЕМІРГАЛІЄВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він, зокрема, відзначив, що, згідно з пунктом 6 статті 207 ПК, суми податку, включеного у витрати, не враховуються при визначенні бази оподаткування, що призводить до фактично подвійного обкладення ПДВ послуг туроператорів внутрішнього і в'їзного туризму.

Відео дня

При цьому Р.ТЕМІРГАЛІЄВ відзначив, що ця норма відсутня для операторів виїзного туризму, що створює на ринку туристичних послуг нерівні конкурентні умови.

«Якщо туроператор, який працює в Києві, купив турпослугу в санаторії Ялти за 1200 грн. і продав її киянинові за 1800 грн., то він заплатить ПДВ 133 грн. Якщо той самий туроператор продав іншому киянинові за 1800 грн. послугу собівартістю 1200 грн., що надається в Єгипті, то ПДВ становитиме 100 грн. Ми маємо справу з утиском прав туроператорів, які працюють на внутрішній туризм», - сказав він.

Він також відзначив, що з проблемами, викликаними пунктом 6 статті 207 Податкового кодексу, найближчим часом зіткнуться не лише кримські туроператори, а й туроператори Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Одеської областей.

Президент Асоціації туроператорів Криму і Севастополя Борис ЗЕЛІНСЬКИЙ відзначив, що «сумарний ПДВ, який доведеться платити операторові внутрішнього туризму, становитиме до 46%».

Президент Туристичної асоціації України Борис ВИХРИСТЕНКО повідомив, що туроператори разом із профільним комітетом Верховної ради підготували і зареєстрували проект закону, який вносить зміни до статті 207 Податкового кодексу, проте цей проект не вноситься до порядку денного.

При цьому, за словами Б.ВИХРИСТЕНКА, в проекті Податкового кодексу, в підготовці якого брали участь туроператори, пункту 6 статті 207 не було.

Він також відзначив, що туроператори внутрішнього і в'їзного туризму ініціюють повернення норм, що діяли раніше, про застосування нульової ставки ПДВ до експорту туристичних послуг і пропонують надати право українським підприємствам відносити до складу витрат суми, заплачені за відпочинок і оздоровлення своїх працівників в українських санаторіях і будинках відпочинку.

За словами Б.ЗЕЛІНСЬКОГО, на сьогоднішній день для уникнення подвійного оподаткування оператори внутрішнього і в'їзного туризму можуть реєструвати компанію в інших країнах або працювати на єдиному податку, що істотно знижує обсяги послуг, що надаються.