Київ. 19 січня. УНІАН. Організації, які були ініціаторами основних протестів проти політики Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, створили громадянську коаліцію для проведення в Україні чесних парламентських виборів восени цього року.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН на тему: «План дій із запобігання фальсифікації волевиявлення громадян у ході парламентських виборів 2012 року» координатор громадянського руху «Спільна справа» Олександр ДАНИЛЮК .

За його словами, поки що коаліція отримала умовну назву «Соборність заради свободи».

Відео дня

«Ми наголошуємо на тому, що ми всі дуже різні, у нас можуть бути різні політичні симпатії, але ми розуміємо, що сьогодні ми стоїмо перед викликом захисту чесних і демократичних виборів. Ми всі об'єдналися, щоб провести вибори чесно і захистити їхні результати», - сказав він.

О.ДАНИЛЮК повідомив, що на сьогодні близько 40 громадських організацій підтримали створення коаліції громадянського суспільства. Це, зокрема, громадська ініціатива «Захистимо старий Київ», Українська спілка ветеранів Афганістану, Українська ветеранська рганізація, Всеукраїнська спілка чорнобильців «Ліквідатор», профспілка студентів, аспірантів та молодих спеціалістів «Моноліт».

За словами О.ДАНИЛЮКА, учасники коаліції виробили відповідну стратегію. Фактично сьогодні почалося формування координаторів на місцях, які мають здійснювати спостереження поки що за порушенням демократичних принципів ведення виборів.

«Сьогодні, коли ми фіксуємо випадки підкупу або використання адміністративного ресурсу, дуже часто ми не можемо притягти винних до відповідальності, оскільки де-факто виборчого процесу немає. Проте ми вважаємо, що це та інформація, про яку треба повідомляти як широку громадськість в Україні, так і міжнародних спостерігачів», - сказав він.

За словами О.ДАНИЛЮКА, за мажоритарними округами будуть закріплені люди, які будуть збирати інформацію про порушення виборчого законодавства і демократичних принципів ведення виборів та передавати її на єдиний інформаційний центр. Ця інформація буде поширюватися, зокрема, через щотижневий, а пізніше щоденний дайджест.

Крім того, будуть створені локальні координаційні штаби, які будуть закріплені за населеними пунктами, які не мають окремого округу, передусім йдеться про сільську місцевість.

«Наше завдання - довести кількість волонтерів до того, щоб у кожному населеному пункті України був один волонтер, який здійснює поточний контроль за процесами у населеному пункті, пов'язані з виборчою кампанією 2012 року», - сказав О.ДАНИЛЮК.

Він також повідомив, що сформовано «базу контактів» із близько 100 тисяч людей, які долучалися до антиурядових протестів в останні роки. «Це наш ядерний актив, з якого ми шляхом селекції і виберемо перший ешелон для заповнення нашої мережі», - додав О.ДАНИЛЮК.

За його словами, ближче до виборів планується запустити мобілізаційну кампанію для залучення кожного громадянина, який хоче захистити вибори на своїй дільниці.

Учасники коаліції також розраховують на співпрацю з кандидатами у народні депутати України.

«Нами розроблений меморандум про чесні вибори, ми будемо звертатися до кожного кандидата у депутати і до кожної політичної сили, яка буде брати участь у виборах, з проханням цей меморандум підписати. У меморандумі буде йтится про неприпустимість порушення українського законодавства під час проведення виборів та використання брудних технологій, спрямованих на спотворення результатів виборів», - сказав О.ДАНИЛЮК.

За його словами, учасники коаліції наголошують, що Президент В.ЯНУКОВИЧ як гарант Конституції несе персональну відповідальність за проведення чесних виборів.

«Тому зараз ми починаємо збирати підписи під зверненням до нього від найбільш авторитетних представників українського суспільства з вимогою публічно взяти на себе відповідальність за чесність виборчого процесу і пообіцяти, що в разі, якщо вибори не будуть чесними, ЯНУКОВИЧ складе з себе президентські повноваження і подасть у відставку», - сказав О.ДАНИЛЮК.