Київ. 19 січня, УНІАН. Громадські організації, які увійшли до Громадського руху “Чесно”, направлять народним депутатам України звернення щодо надання ними копій декларацій, які вони подали за місцем роботи.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН експерт з політико-правових питань Денис КОВРИЖЕНКО.

Він зазначив, що такі звернення будуть розіслані 1 квітня, бо «цей строк визначається антикорупційним законодавством». (УНІАН: згідно з законодавством, чиновники повинні подавати щороку до 1 квітня за місцем роботи декларацію про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за минулий рік).

Відео дня

“Якщо вони (депутати) протягом місяці залишають такі клопотання без реагування, то, відповідно, вважається, що фінансова прозорість такого депутата є недостатньою”, - підкреслив Д.КОВРИЖЕНКО.

У свою чергу голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО зазначив, що Громадський рух “Чесно”, який створено в грудні 2011 року з тим, щоб зробити “нашу владу, наступний парламент чеснішим, відповідальнішим, професійнішим і кращим”, напрацював 6 критеріїв доброчесності кандидатів та депутатів: відсутність фактів порушення прав і свобод людини, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, непричетність до корупційних дій, прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя, особисте голосування в парламенті, участь у засіданні парламенту та роботі комітетів.

За його словами, саме надання народними депутатами, які в більшості своїй балотуватимуться до наступного парламенту, інформації щодо їх доходів, буде одним із критеріїв їх відкритості виборцям.

О.ЧЕРНЕНКО наголосив, що вже із сьогоднішнього дня розпочинається оцінювання політиків на відповідність до цих 6 критеріїв. Він підкреслив, що все це розпочинається зараз, коли лише формуються списки політичних партій та визначаються кандидати від них на мажоритарних округах, щоб “потім не було пізно”.

За його словами, “вже зараз зрозуміло, що більшість народних депутатів України буде балотуватися в народні депутати на виборах 2012 року”. Він підкреслив, що показувати треба виборцям вже сьогодні, як ці депутати працювали, “щоб не махати кулаками після бою, коли вже будуть затверджені ці закриті списки партій”.

Ми вже сьогодні розпочинаємо моніторинг і дослідження діяльності 450 діючих народних депутатів України”, - підкреслив голова правління КВУ.

О.ЧЕРНЕНКО також зазначив, що буде звернення до політичних сил з тим, щоб коли будуть формуватися списки, вони зважали і на думку та оцінку громадськості про кандидатів, яких вони хочуть висунути. “Тому ми хочемо ще на етапі формування списків і висування кандидатів від партій в мажоритарних округах партіям сказати, хто достойний, а хто ні йти у владу”, - підкреслив він.

За його словами, “вже зараз багато звинувачень щодо нас, що, мовляв, створюються «чорні списки», що, можливо, нас використовують як інструмент в політичній боротьбі”. “Жодним чином. Про це не може бути й мови”, - наголосив О.ЧЕРНЕНКО. При цьому додав: “Ми лише підказуємо виборцю, що той політик казав одне, а робив інше, а той політик - не з’явився за всі сесії цього скликання жодного разу або два рази, а виборець нехай сам думає – достойний кандидат чи ні”. За його словами, “ми нікому нічого не нав’язуємо, а інформуємо і підказуємо”.

Д.КОВРИЖЕНКО додав, що кандидати у депутати, які не були у Верховній Раді, оцінюватимуться за трьома критеріями - відсутність фактів порушень прав і свобод людини, на причетність до корупційних дій і прозорість декларування доходів і майна та їх відповідність способу життя.

Директор фонду “Демократичні ініціативи” Ірина БЕКЕШКІНА наголосила, що опитування в грудні 2011 року показало, що всі ці критерії доброчесності кандидатів та депутатів виявилися важливими для населення. За її словами, для виборців дуже важливо знати, чи був залучений конкретний депутат до корупційний дій. Вона додала, що людей в першу чергу цікавлять пенсії, зарплати, а вже на другому місці питання корупції, бо “люди розуміють, що країну душить корупція”. Вона зазначила, що будуть списки нинішніх народних депутатів, де буде показано, чи подано ними декларацію про доходи.

“Якщо така декларація не представлена громадськості, то вже є певні підозри”, - сказала вона.

І.БЕКЕШКІНА наголосила, що всі ці критерії важливі для виборців як на Заході, так і на Сході України. Вона підкреслила, що політичним силам не потрібно висувати тих кандидатів, які її можуть скомпрометувати.

Зі свого боку голова правління “Інтерньюз-Україна” Костянтин КВУРТ зазначив, що одним із завдання руху “Чесно” зробити так, “аби суспільство і журналісти, насамперед, могли отримати цю інформацію”. За його словами, через два тижні буде запущено інформаційний ресурс www.chesno.org, де буде вся інформація про кандидатів в народні депутати України у відповідності до 6 критеріїв.

Він визнає, що ситуація в ЗМІ перед виборами ускладниться, бо влада намагатиметься не давати можливості широко висвітлювати події, особливо щодо своїх негативних дій. Звертаючись до журналістів, він сказав: “Не можете показувати цю інформацію (йдеться про телебачення - УНІАН), розповідайте в газетах, не можете писати в газетах - пишіть на парканах, не можете писати на парканах - говоріть просто з людьми, і хоч в такий спосіб ми зможемо допомогти українським громадянам зробити більш свідомий вибір”.