Київ. 18 січня. УНІАН. У поточному році не варто очікувати кардинальних змін в українській політиці, але відбудеться ревізія розстановки груп впливу в політичному середовищі.

Такий висновок можна зробити з результатів опитування експертів з питань політичного процесу, проведеного Українським незалежним центром політичних досліджень, що були оприлюднені сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив експерт проекту УНЦПД з оцінки політичних ризиків Ігор НЕМЧИНОВ, опитування було проведене с 10 по 16 січня поточного року серед 23 експертів як державних, так і недержавних громадських організацій.

Відео дня

За його словами, більшість експертів висловили думку щодо недостатності діяльності влади для утвердження прав і свобод людини в Україні. “На думку експертів, дії влади суперечать такій задачі у напрямках забезпечення свободи вираження поглядів - 48% та забезпечення свободи мирних зборів - 52%”, - сказав він. Проблемними, за словами І.НЕМЧИНОВА, визнані забезпечення права на справедливе і неупереджене судочинство та захист прав власності. Результати опитування, наголосив він, також показали, що у сфері соціальної політики 100% респондентів вказали на відсутність діяльності влади у реформуванні системи медичних послуг та ЖКГ. При цьому, додав І.НЕМЧИНОВ, реформу пенсійного забезпечення експерти оцінюють як недовершену - 22% не готові назвати її спрямованою на вдосконалення системи пенсійного забезпечення, а майже 40% негативно оцінили проекти рішень влади в цій галузі.

Крім того, за його словами, експерти не побачили зусиль влади у перетворенні “силових” структур на “правові”, зокрема 39% опитаних відзначили, що влада не зацікавлена у такого роду реформуванні. І.НЕМЧИНОВ також додав, що 61% респондентів не побачили дій щодо переходу армії до статусу професійних ЗСУ. Він також зауважив, що 43% хотіли б бачити вищий рівень активності влади у справі децентралізації управління та розвитку місцевого самоврядування.

В свою чергу керівник політичних програм УНЦПД Світлана КОНОНЧУК зауважила, що спільна думка експертів полягає у необхідності надати процесу розробки та ухвалення державних рішень більш високого рівня публічності. “На сьогодні центрами вироблення політичних рішень, отже, і політичного впливу, залишаються Президент і коло його найближчих радників”, - сказала вона, додавши що такої думки дотримуються 91% респондентів. Крім того, наголосила С.КОНОНЧУК, 56% опитаних вважають, що зберігається суттєвий вплив на вироблення рішень з боку непублічних кіл, та значна кількість відзначає недостатність політичної автономії уряду. “Крім того, експерти схильні стверджувати, що 2012 рік залишається роком збереження персонального політичного впливу Президента Віктора ЯНУКОВИЧА”, - сказала С.КОНОНЧУК. За її словами, 75% респондентів вказали, що його політична позиція буде потужно впливати на розстановку груп впливу та вироблення пропозицій щодо розвитку держави.