Київ. 18 січня. УНІАН. Експерти вважають позитивним об'єднання функцій Міністерства внутрішніх справ та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій у процесі реформування силових структур.

Таку думку сьогодні прес-конференції в УНІАН висловив голова секретаріату Українського клубу Олексій УСАЧОВ.

"Зараз дуже актуальним є питання реалізації заяв про об'єднання МВС та МНС. Це буде сприяти позитиву, це піде на користь. По-перше, це буде більш системно, а по-друге, це відповідає світовому та європейському досвіду. Міністерство внутрішніх справ має відповідати не тільки за поліцейську функцію, на якій вони сьогодні роблять наголос, а за всі внутрішні справи в державі", - сказав О.УСАЧОВ.

Відео дня

У свою чергу директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій АНТИПОВИЧ підкреслив, що реформування правоохоронної системи має бути підпорядковано двом головним завданням: подоланню корупції та підвищенню ефективності роботи. "Термін "реформа" сприймається громадянами дуже негативно. Інша справа - всі визнають, що реформи потрібні України. І ці реформи мають бути спрямовані на зменшення корупції і збільшення ефективності дії того чи іншого державного органу", - зазначив він.

Згідно з результатами соціологічного опитування "Правоохоронні органи України: довіра та оцінки населення, проблеми внутрішньої безпеки та готовність до співпраці", понад 80% респондентів наголошують на необхідності реформ в українській міліції. Водночас близько 30% опитаних вважають, що в Україні будується "поліцейська держава", 36% громадян не згодні з таким твердженням і ще 34% респондентів не визначилися зі своїм ставленням.

Як повідомляв УНІАН, згідно з результатами соціологічного опитування, серед правоохоронних органів найбільше заслуговує на довіру Служба безпеки України: 16% респондентів вважають, що СБУ цілком заслуговує на довіру, 25% - не зовсім заслуговує і 26% - зовсім не заслуговує. Близько 12% опитаних вважають, що цілком заслуговує на довіру прокуратура, близько 10% - міліція, податкова та митниця. Міліції в цілому довіряють більше, ніж ДАІ.

Соціологічна група "Рейтинг" проводила опитування "Правоохоронні органи України: довіра та оцінки населення, проблеми внутрішньої безпеки та готовність до співпраці" з 16 по 24 грудня 2011 року в усіх регіонах України. В опитуванні взяли участь 1000 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка становить від 1,4 до 3,1%.