Київ. 16 січня. УНІАН. Україна порушила Європейську конвенцію про видачу правопорушників, зажадавши від Швейцарії екстрадиції колишнього голови групи компаній "Еліта-Центр" Олександра ВОЛКОНСЬКОГО-ШАХОВА за одними звинуваченнями, а пізніше пред'явивши йому інші звинувачення без повідомлення і одержання на це згоди держави, в якій він був затриманий.

Про це адвокат О.ВОЛКОНСЬКОГО-ШАХОВА Володимир САПАЦИНСЬКИЙ і державний адвокат Швейцарії з контролю над виконанням судами Європейської конвенції про екстрадицію правопорушників Рафаель ЦИММЕРМАН заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Нещодавно мене повідомили, що ШАХОВА стали судити за новими злочинами, не узгодивши це зі Швейцарією. Проте, згідно з Європейською конвенцією, особа, яку було видано, не може бути засуджена за будь-які інші злочини, що не значилися до моменту його видачі. Я дійшов висновку, що була порушена конвенція і що треба звільняти пана ШАХОВА", - заявив Р.ЦИММЕРМАН.

Відео дня

Він не виключив, що надалі Швейцарія може відмовляти Україні у видачі осіб, які порушили закони, і так само можуть вчинити влади інших європейських країн.

У свою чергу, В.САПАЦИНСЬКИЙ пояснив, що при оголошенні в міжнародний розшук його підзахисний звинувачувався в шахрайстві в особливо великих розмірах, організації та керівництві організованою злочинною групою. За словами адвоката, надалі ці звинувачення було знято і висунуто нові: шахрайство, підроблення документів, відмивання грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

"Ми не вирішуємо на прес-конференції - винен ШАХОВ чи не винен - це скаже суд. Але є формалізована процедура, яку ми підписали з Європою. Якщо ми не запитували дозволу (про зміну звинувачення - УНІАН), то ми зобов'язані його випустити", - заявив В.САПАЦИНСЬКИЙ.

У свою чергу, адвокат іншого фігуранта "справи "Еліта-Центр" Ігоря ЦИГАНКА Вадим ЦИГАНОК висловив думку, що ця справа, якщо і має елементи реальних порушень, має розглядатися не в кримінальному, а в господарському суді.

"Ми вважаємо, що вся ця справа не має кримінального характеру, вона може мати кримінальний характер лише стосовно тих чиновників, які "заморожували" будівельні майданчики і не давали вести будівництво. Та й те, ці спори необхідно розглядати в господарських судах", - сказав В.ЦИГАНОК.

Він також відзначив, що "правоохоронні органи діяли не зовсім компетентно: не знайшовши ШАХОВА-ВОЛКОНСЬКОГО, намагаючись прикрити свою діяльність, вони намагалися "повісити" на ЦИГАНКА всі злочини... Хоча його зв'язок із ШАХОВИМ насправді був невеликим і не довгостроковим".

Разом із тим адвокати нагадали, що 17 і 20 січня Апеляційний суд Києва розгляне скарги столичної прокуратури на рішення Печерського і Шевченківського судів столиці про направлення "справи "Еліти-Центр" на додаткове розслідування.

Як повідомляв УНІАН, будівельна афера "Еліта-Центр" була розкрита в лютому 2006 року в Києві.

16 березня 2009 року Шевченківський райсуд Києва засудив одного із засновників групи компаній "Еліта-Центр" І.ЦИГАНКА до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ще один фігурант афери "Еліта-Центр" - громадянин ШЕСТАК - перебуває в розшуку.

У березні 2011 року кримінальна справа за звинуваченням організатора афери "Еліта-Центр" О.ВОЛКОНСЬКОГО (ШАХОВА) була направлена на додаткове розслідування.

У серпні 2011 року Головне слідче управління МВС України завершило додаткове розслідування кримінальної справи за звинуваченням О.ВОЛКОНСЬКОГО (ШАХОВА).

Обвинуваченому, крім шахрайського заволодіння коштами громадян - інвесторів зазначеної групи компаній, також інкримінується зловживання службовим становищем і легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом. В результаті такої діяльності злочинного угруповання було завдано шкоди 1 тис. 693 громадянам. Шкода становить більш як 383 млн. грн.