Київ. 11 січня. УНІАН. Напередодні парламентських виборів в Україні вже сформувались основні політичні центри впливу.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив, директор Школи політичних студій Ігор КОГУТ.

Він констатував, що ухвалений нещодавно новий закон про вибори народних депутатів став каталізатором появи “певних інтеграційних ядер” в українській політиці.

Відео дня

Серед основних з них він назвав провладну Партію регіонів. На думку політолога, ця партія на виборах за партійними списками зможе набрати близько 12% голосів і провести до парламенту від 80 до 100 депутатів.

При цьому експерт зауважив, що для Партії регіонів ці парламентські вибори стануть дуже серйозним випробуванням. І.КОГУТ пояснив це надзвичайно жорсткою конкуренцією за місце у списку цієї політичної сили між представниками різних груп всередині партії.

Другим за впливовістю політичним гравцем напередодні виборів І.КОГУТ назвав партію “Батьківщина”. Він нагадав, що, згідно з результатами останніх соціологічних досліджень, ця партія за рейтингом вже наздогнала і навіть дещо випереджає Партію регіонів. За прогнозом політолога, “Батьківщина” також може претендувати на 80-100 місць у парламенті за результатами виборів у багатомандатному виборчому окрузі.

Говорячи про перспективи КПУ, експерт зауважив, що її представники отримають можливість критикувати дії влади, але це буде “виглядати нелогічно” з огляду на перебування комуністів у коаліції з Партією регіонів, яка перебуває при владі.

Ще одним важливим “центром тяжіння” політолог назвав партію “Фронт Змін” Арсенія ЯЦЕНЮКА, яка претендує на значне представництво у майбутньому складі парламенту.

На думку І.КОГУТА, такі партії як УДАР Віталія КЛИЧКА та ВО “Свобода” також мають шанси потрапити до наступного складу парламенту.

Водночас він вважає примарними шанси на це Народної партії, яку очолює нинішній голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН. За словами політолога, лідери цієї партії можуть розраховувати лише на вдалий результат балотування в одномандатних округах.

Також І.КОГУТ прогнозує, що безрезультатними залишаться спроби об’єднання Партії регіонів і партії “Сильна Україна”, лідером якої є віце-прем’єр-міністр Сергій ТІГІПКО. На його думку, рішення про злиття одноосібно ухвалював С.ТІГІПКО, однак такий крок не сприйняла більшість членів партії. Експерт вважає, що підтвердженням цього є те, що партію залишили такі ключові її фігури як Олександра КУЖЕЛЬ.

Стосовно висунення кандидатур в одномандатних виборчих округах І.КОГУТ зауважив, що опозиційні партії проводять цю роботу непрозоро і закрито. На його думку, представникам опозиції у намаганнях домовитись про єдиного кандидата у кожному окрузі слід діяти в інший спосіб. Зокрема, одним із варіантів могло б стати проведення своєрідних “праймеріз”, завдяки чому можна було б визначити найрейтинговішого кандидата від опозиції в окрузі.

Як зауважив експерт, останнім часом нові депутати увійшли до складу парламентської групи “Реформи заради майбутнього”. За його словами, представники цієї групи завдяки представленню у парламенті мають амбіцію впливати на політичний процес. “Їхня перспектива – набути певний політичний капітал, аби успішно виступити в одномандатних округах”, – сказав І.КОГУТ.

Як повідомляв УНІАН, 10 січня колишній член фракції “БЮТ – Батьківщина” Роман ЗАБЗАЛЮК увійшов до складу депутатської групи «Реформи заради майбутнього».