Київ. 23 грудня. УНІАН. Чинне законодавство щодо державних закупівель, щодо доступу до інформації, щодо корупції вимагає синхронізації. Таку думку висловив на прес-конференції в УНІАН голова Незалежної асоціації журналістів, керівник проектів моніторингу і розслідувань проведення державних закупівель Іван КРАСИКОВ.

“Ми будемо у співпраці з іншими громадськими організаціями, з народними депутатами України намагатися внести зміни до законодавства... Мета цих змін - синхронізувати законодавство про здійснення державних закупівель, про доступ до публічної інформації, про протидію корупції і про інформацію», - сказав І.КРАСИКОВ.

За його словами, на сьогодні, наприклад, є доступ журналістів на засідання тендерних комітетів, на яких здійснюється розкриття тендерних пропозицій, але немає такого доступу інших представників громадськості, зокрема, громадських організацій.

Відео дня

У свою чергу експерт-координатор проектів моніторингу і розслідувань проведення державних закупівель Сергій ГОЛОВНЬОВ відзначив, що участь журналістів у засіданнях з розкриття тендерних пропозицій є одним з методів впливу суспільства на владу і дозволяє скоротити кількість порушень під час проведення таких процедур.

За словами учасників прес-конференції, в рамках проекту «Прозорість держзакупівель: підвищення прозорості і ефективності органів влади» за підтримки Фонду «Відродження» з серпня 2011 року вони брали участь або намагалися брати участь у близько 90 засіданнях комітетів з конкурсних торгів, а також протягом року проводили моніторинг проведення державних закупівель.

Журналісти відзначили невисокий рівень прозорості проведення держзакупівель, а також зловживання процедурою закупівлі “у одного учасника”.

Зокрема, серед наведених фактів було названо ДП “Готельний комплекс “Київ”, представник тендерного комітету якого не допустила журналіста на засідання.