Київ. 22 грудня. УНІАН. Екс-прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО стала «Особистістю року» за версією журналу “Корреспондент” “всупереч своїм зусиллям”, сказав на прес-конференції головний редактор видання Віталій СИЧ.

Як передає кореспондент УНІАН, він зазначив, що “Корреспондент” вже вдев'яте визначає “Особистість року”.

“Зазвичай, «Особистістю року» за версією журналу стають люди, чиї зусилля визначали події в країні протягом року”, – сказав В.СИЧ і нагадав, що раніше в один з попередніх рейтингів було включено Віктора ЮЩЕНКА, коли він виграв президентські вибори, а у 2010 році рейтинг очолив нинішній Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ.

Відео дня

У 2011 році, зауважив В.СИЧ, «Особистість року» була обрана майже одноголосно, і «вперше людина стає «Особистістю року» не завдяки, а всупереч своїм зусиллям”.

Як додав головний редактор, складно уявити зараз іншу людину в Україні, події навколо якої настільки вплинули на життя країни.

“Арешт ТИМОШЕНКО перевів Віктора ЯНУКОВИЧА і його оточення в абсолютно нову якість, з якої, на мій погляд, у нього вже немає вороття, змінив вектор зовнішньої політики України і серйозно змінив внутрішньополітичний розклад сил в країні”, – вважає В.СИЧ.

За його словами, через справу Ю.ТИМОШЕНКО українські бізнесмени, політики та звичайні люди усвідомили, що “якщо до в’язниці без якихось переконливих звинувачень і доказів може потрапити лідер опозиції, за процесом над яким слідкував увесь світ, то до “кутузки”, в принципі, може потрапити будь-яка людина”.

Також головний редактор журналу наголосив, що ця справа зіпсувала імідж України на міжнародній арені. “У Європі і США вголос почали говорити про те, що владна команда України не відповідає фундаментальним цінностям демократії”, – додав він.

За словами В.СИЧА, арешт Ю.ТИМОШЕНКО допоміг їй підвищити свій рейтинг, водночас, рейтинг В.ЯНУКОВИЧА понизився.

“Справа ТИМОШЕНКО, на наш погляд, виявилася найважливішою подією року в Україні, яка визначила майбутнє країни, можливо, на роки вперед”, – констатував В.СИЧ.

Також він повідомив, що окрім головної особистості року журнал визначив ще 9 номінацій для інших українців, які також цього року вплинули на життя країни.

Сюди увійшли ЯНУКОВИЧ – “Господар України року”, український бізнесмен Дмитро ФІРТАШ та президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат АХМЕТОВ – “Покупці року”, український бізнесмен Денис ОЛЕЙНИКОВ – “Революціонер року”, українські боксери Віталій та Володимир КЛИЧКИ – “Чемпіони року”, заступник начальника Київської обласної митниці Ольга ДЖАРТИ та заступник голови Господарського суду Києва Вікторія ДЖАРТИ – “Молода влада року”, голова Київської міськдержадміністрації Олександр ПОПОВ – “Будвельник року”, віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури Борис КОЛЕСНІКОВ – “Євростаханівець року”, депутат Луганської міськради Роман ЛАНДИК – “Мажор року”, директор музейно-виставкового комплеку “Мистецький арсенал” Наталія ЗАБОЛОТНА – “Рушій культури року”.

“Вони стали уособленням процесу не просто “одонеччування” влади... Влада підтягує другий ешелон: свою рідню, близьких людей із Донецького регіону. І це, в основному, молоді люди. Найяскравішим, найефектнішим зовні представленням цього тренду стали сестри ДЖАРТИ, які обидві, маючи мінімальний досвід роботи, особливо молодша, посіли цього року доволі значущі державні посади”, – сказав редактор відділу “Країна” журналу “Кореспондент” Андрій СМИРНОВ.

У свою чергу, редактор відділу “Бізнес” Олександр ПАСХОВЕР наголосив, що в рейтингу “всі персонажі двозначні, тут немає героїв”.

«Особистість року» – це людина, яка проявилася або змусила перевернути рік під своїм кутом», – додав він.